Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2019. Augusztus 15. 11:55, csütörtök | PR

A nappali szíve: a dohányzóasztal

A nappali szíve: a dohányzóasztal

A lakásunk, vagy házunk szíve, a társasági élet centruma, a központi élettér kétségkívül a nappali; azon belül is a komfortos kanapé és a hozzá illő dohányzóasztal.

A nappaliban találkozik a család a hosszú munkanap után; itt ülünk le beszélgetni, megvitatni a nap eseményeit, itt pihenünk meg, és heverjük ki a nap fáradalmait. A falak, szőnyeg, bútorok és a kanapé stílusa mellett a dohányzóasztal megjelenése is nagyban befolyásolja a nappali összképét.

A dohányzóasztalok kialakulásának története

A dohányzóasztal elődjeként számon tartott első bútorok megjelenését a XVIII. századi angol teázás igénye keltette életre – egyre nagyobb szükség volt ugyanis egy olyan lábas kis asztalra, melyre a nappaliban, a délutáni teázás során a csészéket és a poharakat elhelyezhették. Ez után nem sokkal, már a XIX. században, szintén Angliában jelentek meg az első, immáron dohányzóasztalnak nevezett, fából készül bútordarabok. Ekkortájt még a magasabb, kb. 70 cm-es magasság volt a jellemző. A század vége felé ottomán, japán és indiai hatásra egyre inkább elterjedtek az alacsonyabb, rövidebb lábú asztalok.

Az első időkben jellemzően csak a gazdagabb réteg engedhette meg magának a dohányzóasztalok megvásárlását. Ahogy azonban elindult a tömegtermelés, úgy megfizethetővé vált, és már a kevésbé tehetősek is megengedhették maguknak, hogy ezzel a praktikus darabbal ékesítsék nappalijukat. A technika fejlődésével pedig a fa, tömör fa asztalok mellett lassan megjelentek az üveg-, fém-, kerámia-, műanyag-, lakkozott- és krómozott vázak és felületek is.
Miért van szükségünk dohányzóasztalra?

Bár manapság már egészségügyi okokból nem jellemző a lakásban történő dohányzás, a dohányzóasztalok mégis szinte minden lakásban megtalálhatóak. Ennek igen egyszerű oka van: praktikus, sokoldalúan használható kis bútordarabok, melyek a lehető legkülönbözőbb stílusban elérhetőek, így mindenki könnyedén megtalálja az otthonába harmonikusan illeszkedő, tökéletes dohányzóasztalt. Elérhetőek klasszikus, letisztult stílusban, csak úgy, mint modern, minimál változatokban. Formájukat tekintve rendkívül gazdag választék áll rendelkezésre: a hagyományosabb téglalap, vagy négyzetes lapfelületek mellett választhatunk kör, ovális, illetve különlegesebb, egyedibb, merészebb megoldásokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 07. 20:31, kedd | PR

Az albérletek árnyoldala az azonnali felmondás

Mit tehetünk, ha a főbérlőnk a megállapodásban rögzített kiköltözési idő helyett egyik napról a másikra távozásra kér minket? Van néhány dolog, ami segíthet, hogy kezeljük az ehhez hasonló helyzeteket.

2020. Január 07. 20:30, kedd | PR

Jobb vagy rosszabb 2020-ban hitelt felvenni?

Rengeteg változás történt 2019-ben, elsősorban a lakáshitelek piacán. Még felsorolás szinten is hosszú minden újdonságot sorba venni.

2020. Január 07. 20:28, kedd | PR

A leggyakoribb autópálya bakik

A rendőrség új akciója, hogy civil autóban ülve ellenőrzik a forgalmat és emelik ki a szabálytalankodókat. Ez egy kifejezetten jó kezdeményezés, mert mindenki csak nyerhet vele, legalábbis szerintünk.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.