Városlista
2019. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2019. Augusztus 15. 11:55, csütörtök | PR

A nappali szíve: a dohányzóasztal

A nappali szíve: a dohányzóasztal

A lakásunk, vagy házunk szíve, a társasági élet centruma, a központi élettér kétségkívül a nappali; azon belül is a komfortos kanapé és a hozzá illő dohányzóasztal.

A nappaliban találkozik a család a hosszú munkanap után; itt ülünk le beszélgetni, megvitatni a nap eseményeit, itt pihenünk meg, és heverjük ki a nap fáradalmait. A falak, szőnyeg, bútorok és a kanapé stílusa mellett a dohányzóasztal megjelenése is nagyban befolyásolja a nappali összképét.

A dohányzóasztalok kialakulásának története

A dohányzóasztal elődjeként számon tartott első bútorok megjelenését a XVIII. századi angol teázás igénye keltette életre – egyre nagyobb szükség volt ugyanis egy olyan lábas kis asztalra, melyre a nappaliban, a délutáni teázás során a csészéket és a poharakat elhelyezhették. Ez után nem sokkal, már a XIX. században, szintén Angliában jelentek meg az első, immáron dohányzóasztalnak nevezett, fából készül bútordarabok. Ekkortájt még a magasabb, kb. 70 cm-es magasság volt a jellemző. A század vége felé ottomán, japán és indiai hatásra egyre inkább elterjedtek az alacsonyabb, rövidebb lábú asztalok.

Az első időkben jellemzően csak a gazdagabb réteg engedhette meg magának a dohányzóasztalok megvásárlását. Ahogy azonban elindult a tömegtermelés, úgy megfizethetővé vált, és már a kevésbé tehetősek is megengedhették maguknak, hogy ezzel a praktikus darabbal ékesítsék nappalijukat. A technika fejlődésével pedig a fa, tömör fa asztalok mellett lassan megjelentek az üveg-, fém-, kerámia-, műanyag-, lakkozott- és krómozott vázak és felületek is.
Miért van szükségünk dohányzóasztalra?

Bár manapság már egészségügyi okokból nem jellemző a lakásban történő dohányzás, a dohányzóasztalok mégis szinte minden lakásban megtalálhatóak. Ennek igen egyszerű oka van: praktikus, sokoldalúan használható kis bútordarabok, melyek a lehető legkülönbözőbb stílusban elérhetőek, így mindenki könnyedén megtalálja az otthonába harmonikusan illeszkedő, tökéletes dohányzóasztalt. Elérhetőek klasszikus, letisztult stílusban, csak úgy, mint modern, minimál változatokban. Formájukat tekintve rendkívül gazdag választék áll rendelkezésre: a hagyományosabb téglalap, vagy négyzetes lapfelületek mellett választhatunk kör, ovális, illetve különlegesebb, egyedibb, merészebb megoldásokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Augusztus 09. 15:42, péntek | PR

Egérpadtól a takaróig - a sokoldalú hőprés

Egyedi ajándékok, feliratos pólók, fényképes egérpad - csak néhány olyan tárgy, melyeket saját szöveggel, fényképpel személyessé tudunk tenni. Az eszköz, amellyel ez kivitelezhető: a hőprés.

2019. Augusztus 09. 15:40, péntek | PR

Alakformáló fehérneműk egész évben

Karcsúsító fehérneműket régen csak a mennyasszonyi-, vagy báli ruha alatt viselték a hölgyek, azt is nagy titokban, tabuként viselve. Napjainkban viszont a hétköznapok ruhatárában is megtalálható, télen-nyáron.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.