Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Augusztus 15. 11:55, csütörtök | PR

A nappali szíve: a dohányzóasztal

A nappali szíve: a dohányzóasztal

A lakásunk, vagy házunk szíve, a társasági élet centruma, a központi élettér kétségkívül a nappali; azon belül is a komfortos kanapé és a hozzá illő dohányzóasztal.

A nappaliban találkozik a család a hosszú munkanap után; itt ülünk le beszélgetni, megvitatni a nap eseményeit, itt pihenünk meg, és heverjük ki a nap fáradalmait. A falak, szőnyeg, bútorok és a kanapé stílusa mellett a dohányzóasztal megjelenése is nagyban befolyásolja a nappali összképét.

A dohányzóasztalok kialakulásának története

A dohányzóasztal elődjeként számon tartott első bútorok megjelenését a XVIII. századi angol teázás igénye keltette életre – egyre nagyobb szükség volt ugyanis egy olyan lábas kis asztalra, melyre a nappaliban, a délutáni teázás során a csészéket és a poharakat elhelyezhették. Ez után nem sokkal, már a XIX. században, szintén Angliában jelentek meg az első, immáron dohányzóasztalnak nevezett, fából készül bútordarabok. Ekkortájt még a magasabb, kb. 70 cm-es magasság volt a jellemző. A század vége felé ottomán, japán és indiai hatásra egyre inkább elterjedtek az alacsonyabb, rövidebb lábú asztalok.

Az első időkben jellemzően csak a gazdagabb réteg engedhette meg magának a dohányzóasztalok megvásárlását. Ahogy azonban elindult a tömegtermelés, úgy megfizethetővé vált, és már a kevésbé tehetősek is megengedhették maguknak, hogy ezzel a praktikus darabbal ékesítsék nappalijukat. A technika fejlődésével pedig a fa, tömör fa asztalok mellett lassan megjelentek az üveg-, fém-, kerámia-, műanyag-, lakkozott- és krómozott vázak és felületek is.




Miért van szükségünk dohányzóasztalra?

Bár manapság már egészségügyi okokból nem jellemző a lakásban történő dohányzás, a dohányzóasztalok mégis szinte minden lakásban megtalálhatóak. Ennek igen egyszerű oka van: praktikus, sokoldalúan használható kis bútordarabok, melyek a lehető legkülönbözőbb stílusban elérhetőek, így mindenki könnyedén megtalálja az otthonába harmonikusan illeszkedő, tökéletes dohányzóasztalt. Elérhetőek klasszikus, letisztult stílusban, csak úgy, mint modern, minimál változatokban. Formájukat tekintve rendkívül gazdag választék áll rendelkezésre: a hagyományosabb téglalap, vagy négyzetes lapfelületek mellett választhatunk kör, ovális, illetve különlegesebb, egyedibb, merészebb megoldásokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.