Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

A román kormány is a hiteltörlesztés felfüggesztéséről készül rendeletet hozni

A román kormány is a hiteltörlesztés felfüggesztéséről készül rendeletet hozni

Romániában lehetővé teszik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyek és cégek hiteltörlesztésének felfüggesztését

- jelentette be Klaus Iohannis államfő szerdán, a miniszterelnökkel és az illetékes tárcavezetőkkel folytatott tanácskozást követően.

Erről várhatóan csütörtöki ülésén fogad el sürgősségi rendeletet Ludovic Orban kormánya.

Az államfő szerint a törlesztőrészletek fizetését legtöbb 9 hónapig lehet majd elhalasztani. Iohannis kifejezte reményét, hogy addig talpra áll a gazdaság. Az elnök szerint a rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy még az első félévben költségvetés-kiigazítást hajtson végre a kormány: az egészségügyi tárcához csoportosítanak át forrásokat, illetve a munkaügyi minisztérium költségvetését növelik meg, amiből a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását fedezik.

Florin Citu pénzügyminiszter közösségi oldalán csütörtökön bejelentette: megszerezte az európai bankszövetség hozzájárulását a hiteltörlesztések elhalasztásához. Kifejtette: egyértelmű, hogy a rendkívüli állapotnál hosszabb ideig kell lehetővé tenni a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését, és ezt diszkrimináció és bürokratikus akadályok nélkül mindenkinek hozzáférhetővé akarják tenni.

A hiteltörlesztés felfüggesztését a Román Nemzeti Bank (BNR) egy kedden hozott határozata is elősegítette, amellyel enyhítette a nem teljesítő hitelekkel kapcsolatos rendelkezéseit, hogy a halasztás ne okozzon plusz költséget a bankok számára. Az új szabályozás szerint nem kell "rossznak" minősíteni azt a hitelt, amelynek törlesztését a jelenlegi (koronavírus-járvány kapcsán kialakult) helyzet miatt halasztják el több mint 90 nappal, így az illető bank mentesül a céltartalék (a nem teljesítő hitelek leírásának esetére képzett tartalékalap) növelésének kötelezettsége alól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.