Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. December 07. 09:47, péntek | Helyi
Forrás: MTI/Fotó: epiteszforum.hu

A Skanzen egykori főmérnöke lett a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke

A Skanzen egykori főmérnöke lett a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke

Körmendy Imre Palóczi-díjas okleveles építészmérnököt, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársát választotta elnökévé csütörtöki tisztújító közgyűlésén a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT).

A FUGA Budapesti Építészeti Központban megtartott közgyűlés a „fiatalítás” jegyében zajlott. A jelöltek listáját összeállító bizottság mindvégig szem előtt tartotta, hogy fiatalabb, több szakmából jövő, multidiszciplináris tudású, csapatként jól működő elnökség megválasztása a cél, amely szakít a túlnyomóan építész vezetőség hagyományával – közölte az MTI-vel csütörtökön a MUT.

A közgyűlésen leköszönt, az elmúlt három ciklusban (1997-2012) elnöklő Aczél Gábor helyére a MUT tagjai Körmendy Imrét választották, a társaság alelnökei Kerekes György és Salamin Géza lettek.

Az elnökség tagjai közé Alföldi György, Illyés Zsuzsa, Koszorú Lajos, Ongjerth Richárd, Szerdahelyi-Németh Klára és Tompai Géza került be, míg az ellenőrző és számviteli bizottságot Béres István, Buzna Margit, Kolundzsija Gábor, S. Vasi Ildikó és U. Nánay Éva alkotják.

Körmendy Imre 1969 és 1975 között végezte tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészmérnöki Karán, majd 1986-ig a VÁTI Településtervezési Irodájában dolgozott tervezőként, később vezető tervezőként. Harminc hazai város, község településrendezési munkáiban vett részt, nevéhez fűződik többek között Eger belvárosa, valamint Szekszárd és Kalocsa általános rendezési terve.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főmérnökeként dolgozott 1986 és 1988 között, majd az építésügyért felelős minisztériumokban és országos hatáskörű szerveknél a településrendezés szakterületén tevékenykedett, ebből 18 évet vezető beosztásban. Egyik előkészítője volt az 1997-es építési törvénynek és az ugyanakkor megjelent OTÉK kormányrendeletnek.

2007-től a BME Urbanisztikai Tanszékén a főépítészi szakmérnöki képzésben a településrendezési és építési jog meghívott előadója. A MUT vezetőségi tagja, ez évtől a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem vezetője. Számos kötet, tankönyv és publikáció után 2011-ben jelent meg a 4D könyvek sorozatában A településrendezés szabályozási kérdései című munkája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén