Városlista
2025. április 27, vasárnap - Zita

Hírek

2013. Augusztus 27. 08:11, kedd | Helyi
Forrás: MTI/fotó: sostoonline.hu

A skanzen szakácscsapata is megkóstoltatja Magyarországot

A skanzen szakácscsapata is megkóstoltatja Magyarországot

Tárkonyos-almás csirkelevessel, kacsapörkölttel és kiállítással vesz részt a szentendrei skanzen szakácscsapata kiemelt vendégként az idei tizedik Kóstolja meg Magyarországot! gasztronómiai show-n a Sóstói Múzeumfaluban.

Eddig 36 szakácscsapat több mint 80 féle étellel nevezett a 10. Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai show-ra, amelyet szeptember 14-én rendeznek meg a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a tárkonyos-almás csirkelevestől a tirpák tarhonyán át a vadkanraguig megannyi ínyencség várja majd a látogatókat.
Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a szakácsok, akik közül többen a történelmi Magyarország területéről, így Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is eljönnek főzni és sütni Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre, a régi hagyományos népi ételek mellett kísérletező, újító fogásokat szintén készítenek.

A jubiláló, tizedik gasztrorendezvény kiemelt vendége a szentendrei skanzen szakácscsapata lesz, amelynek tagjai tárkonyos-almás csirkelevest és kacsapörköltet főznek. A szentendrei múzeumfalu emellett egy időszaki kiállítással is színesíti a rendezvényt, a nyírségi intézmény Jármi-portáján a századforduló környéki népi bútordarabokat mutatja be.

A főző show-n az ország híres gasztronómiai fesztiváljain rendre kiválóan szereplő séfgárdák is részt vesznek, akik a többi között karcagi birkapörkölttel, kőlevessel és Velence-tavi halászlével lepik meg a különlegességekre vágyókat.

Székelygulyás, bodzavirágos fánk, borscs, gyuvecs, vaktyúk szilvaszósszal, tárkonyos rózsaszirmokban úszó vadkanragu, sőt ördögpata is szerepel az előzetes menülistán.

Kisgyörgy Tamás kiemelte: a Kóstolja meg Magyarországot! rendezvényen készülő ételek mindegyike bekerül a szervező múzeumfalu 10. Receptfüzetébe, így otthon bárki elkészítheti majd azokat. A Sóstói Múzeumfalu - tette hozzá - több szakácscsapattal képviselteti magát a show-n, asszonygárdája például tirpák tarhonyát készít, míg a férfiakból álló együttese slambucot és csülökpörköltet főz. És persze elkészítik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jellemző "nehéz ételét", az energiát adó káposztás bablevest, amelynek ezúttal a tirpák változata rotyog majd a gulyáságyúban.

Az ételeket kóstolójeggyel ízlelhetik meg az ínyencek, akik a belépőjegyükhöz is kapnak ajándékként egy-két menü tikettet.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Március 19. 07:58, szerda | Helyi

Erdő Péter kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által meggyilkolt vértanú pap boldoggá avatását

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte Ervin Gábor, a nyilasok által 1944-ben meggyilkolt katolikus pap, embermentő boldoggá avatását vértanúság címén.

2025. Április 27. 08:56, vasárnap | Belföld

Megjelenik a kínai Chery autómárka a magyar piacon

Megjelenik a Chery autómárka Magyarországon, a vezérképviseleti feladatokról a Grand Automotive vállalattal kötött megállapodást a kínai Chery Automobile - közölte a magyar társaság az MTI-vel.

2025. Április 27. 08:51, vasárnap | Belföld

Donald Trump Jr: Orbán Viktor és Donald Trump bizalmon alapuló kapcsolata jó alap a gazdasági kapcsolatok erősítésére

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump közötti jó személyes viszony, bizalmon alapuló kapcsolata jó alapot szolgálhat a gazdasági kapcsolatok erősítésére

2025. Április 27. 08:50, vasárnap | Belföld

Meteorológia: csaknem 17 Celsius-fokos eltérés volt pénteken az ország kelet és nyugati része között

Csaknem 17 Celsius-fokos különbség volt pénteken az ország keleti és nyugati részeinek csúcshőmérséklete között - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombaton.