Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 11. 07:52, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A Sóstói Múzeumfaluba költözik a Skanzen 70-80-as évekbeli kiállítása

A Sóstói Múzeumfaluba költözik a Skanzen 70-80-as évekbeli kiállítása

Egy letűnt korszak, az 1970-80-as évek falusi lakáskultúráját idézi vissza a szentendrei Skanzennek az a kiállítása, amely szombattól időszakosan a Sóstói Múzeumfaluban lesz látható október 31-ig.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta kedden az MTI-nek: a tárlat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítási anyaga, s azokat a gyökeres változásokat mutatja be, amelyeket a falvak a lakáskultúrában megéltek a "kádári Magyarországon".

A II. világháború utáni, majd az 1950-es és a '60-as évek elejének szűkös időszakát követően változni kezdett a falvak utcaképe, egyre inkább meghatározó épülettípus lett a kockaház.

Az akkoriban divatos épületek helyiségeinek funkciói is megváltoztak a korábbiakhoz képest, ami magával hozta a teljes bútorzatcserét is. A hajdan csak kivételes alkalmakkor használt "tisztaszoba" jelentősége más lett, a társas együttlét színterévé, lakószobává változott, s benne minden az ott elhelyezett "képes doboz", a televízió köré szerveződött. Reprezentatív szerepe persze megmaradt, amit bútorokkal és dísztárgyakkal hangsúlyoztak ki.

A konyha és a lakószoba funkciói a kockaházakban elkülönültek egymástól, de a konyha szerepe a késő esti időszak kivételével a mindennapokban továbbra is jelentős maradt. Bútorzata viszont más lett, speciális konyhabútorokkal rendezték be, amelyeket akkoriban szériában gyártott a bútoripar, nagypontosságú, konfekcionált elemeket készítve.

Kisgyörgy Tamás szerint a kiállításon bemutatott tárgyak egyaránt képviselik majd a 30-40 évvel ezelőtti divat változásait, az akkori társadalmi elvárásokat és a pénztárca adta lehetőségeket is.

A "retrotárlatot" a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai rendezvény keretében nyitják meg szombaton. A 10 és 17 óra közötti főző-sütő show-n hazai és határon túli szakácscsapatok készítenek különlegességeket. A 36 séfgárda ételeit bárki megkóstolhatja, lesz például egész kacsából készült kacsapörkölt lebbencstésztával, egész birkából főzött karcagi birkapörkölt, budai kőleves és Velence-tavi halászlé is, agárdi halból. Több mint nyolcvan féle étel szerepel majd a kínálatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.