Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Augusztus 04. 11:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Ripost

A szennyezett víztől fertőzést kaptak

A szennyezett víztől fertőzést kaptak

A szennye­zett Duna vi­zé­től ka­pott hü­vely­gyul­la­dást az 5 éves kis­lány. Már két­szer be kel­lett zá­ratni a szent­end­rei Pos­tás St­ran­dot, mivel öm­lött a szenny­víz a Du­nába.

Dagad a botrány a szentendrei szennyvízkérdés körül. Ahogy a már többször beszámoltunk róla, a nemrég átadott Postás Strand közelében rendszeresen bűzös, barna lé folyik a csatornából a Dunába, emiatt kétszer is be kellett záratni a strandot.

Az ÁNTSZ legutóbbi vizsgálata szerint a folyó alkalmas a fürdésre Szentendrénél, nem fertőz, de az utóbbi időben mégis történtek olyan megbetegedések, amiket a Dunába ömlő szennyvíz okozott.

"Privát üzenetben keresett meg egy kisgyermekes édesanya, aki elpanaszolta, hogy az 5 éves lányának hüvelygyulladása lett a fertőző víztől, a 2 kisfiának pedig nehezen gyógyuló sebek keletkeztek a lábán" - árulta el Kubatovics Áron, aki a Társaság az Élhető Szentendréért képviseletében vette kézbe a több éve tartó problémát.

"Többször mondtam, de a fenti esetek megerősítettek ebben: egyszer sem, soha, semmikor nem ömölhet szennyvíz a Postás Strand fölött pár száz méterre" - hangsúlyozta a képviselő, majd hozzá tette: a csatorna gerinchálózata a vízműé, míg a közmű Szentendréé. Ebből egyenesen következik, hogy ha a vízműnek nincs pénze fejleszteni, akkor a város kénytelen kifizetni a több tízmilliós beruházást.

Veszélyesek a nyílt vizek, pláne, ha szennyezettek

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a természetes vizek nagyobb veszélyforrást jelentenek, mint a strandok. Amennyiben nagyon szennyezett, koszos a víz, akkor bőrviszketés, kiütés jelentkezhet illetve, ha valaki sok vizet nyel, akkor hányinger, hányás, hasmenés alakulhat ki.

"A hideg, természetes vizeket lehetőleg kerüljék a nők, mert ennek komoly következménye lehet a petefészek vagy a húgyhólyag-gyulladás" - mondta a ripostnak dr. Somogyi József nőgyógyász szakorvos.

"Szennyezett vízben hüvely normális flórája megváltozik, könnyebb gombás hüvelygyulladást kapni. Ez esetben minél előbb orvoshoz kell menni, mert a korai kezelés megakadályozhatja a hónapokig tartó betegséget" - figyelmeztetett a szakember.

Mire kiér az ÁNTSZ, megszűnik a probléma

Amikor a Duna Menti Regionális Vízmű érzékeli a csatorna meghibásodását, azaz elkezd folyni a szennyvíz a Dunába, értesíti Szentendre jegyzőjét, aki pedig a város két (!) közterület-felügyelőjének szól, hogy zárassák be a strandot.

Ez idő alatt (mivel csak 400 méter választja el a fürdőzőket a csatornától) az úszókat már rég elérhette a szennyezett víz. Amikorra pedig mintát tud venni az ÁNTSZ a Dunából, kifogástalan lesz a vízminőség.

Szentendre városvezetése megelégelte az áldatlan állapotokat, Verseghi-Nagy Miklós polgármester a napokban jelentette be, hogy az elavult csatornahálózat fejlesztését még idén megkezdik, ezzel pedig megszűnhet az évek óta tartó probléma.

Fotó: Kubatovics Áron

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: