Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 10. 12:36, szerda | Helyi
Forrás: ITE

A tél csodaszere: a gyömbér

A tél csodaszere: a gyömbér

A legtöbb háztartásban ilyenkor, télen előkerül a gyömbér, hiszen jótékony hatásai az ekkortájt fellépő nyavalyák ellen hatásosak, legyen az megfázás, nátha vagy ízületi gyulladás.

És ennél még jóval több mindenre alkalmazható!

Érdekes csodaszer
A gyömbér gumós gyökerével számunkra igen érdekes növény: a trópusokon él eredetileg, és minden évben hosszú, vékony szárat növeszt, majd tűzpiros gyönyörű virágjával ékesít. Magyarországon is megél, de a meleget kedveli, emiatt csak üvegházban termeszthető. Fűszerként vagy teaként a gumós gyökérzetét használjuk, mely nagyon erős illattal és csípős ízzel rendelkezik. Jellegzetes aromája miatt felhasználási területe igen széles: nemcsak sütemények, hanem levesek, teák, húsok, halak kedvelt ízesítője. Hagyományosan a kínai és indiai ételek jellegzetes fűszere, és korán felismerték jótékony hatásait is, melyek szinte felsorolhatatlanok!

Ezekre a bajokra jelent gyógyírt
A test különböző megbetegedéseire már igen régóta használják, orvosságként a korai idők óta ismert. Tisztítja és élénkíti a testet és lelket, sőt az intelligencia fokozásában is tetten érhető a hatása. A belőle készült gyömbérsör jó hasmenés és hányinger ellen, ismert vágyfokozó hatása is, impotencia ellen is előszeretettel alkalmazzák még ma is.
A gyömbér forrázásával elkészített tea vértisztító, nyugtató hatású, a reggelente lereszelt teáskanálnyi gyömbér mézzel pedig kiváló immunerősítő, mely távol tartja tőlünk a téli betegségeket, úgymint a meghűléses betegségeket, a náthát. Erős gyulladáscsökkentő hatása is ismert, és lázcsillapításra is alkalmazható. Csípőssége miatt a vírusok elpusztításában is szerepet játszik.

Nagyon hasznos ízületi gyulladások kezelésére, hiszen gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító tulajdonságai e betegségeknél is hasznosak. A gyömbér tea pedig csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, tisztítja az ereket, és megakadályozza a vérrögök képződését.

Konyhai alkalmazása
Jótékony hatását tovább fokozhatjuk, ha bevezetjük a konyhánkba is ezt a fűszernövényt, hiszen aromája, íze egyedülállóvá teszi a vele ízesített recepteket. A konyhában őrölve, szárítva vagy nyersen használhatjuk. Ízhatását leginkább nyers formában fejti ki. Leggyakoribb felhasználási területe a desszertek, sütemények, gyümölcsös édességek, ám ismert a levesekhez, húsokhoz, öntetekhez való felhasználási módja is. Ilyenkor karácsony táján pedig kihagyhatatlan a karácsonyi ételekből, hiszen a szegfűszeg és a fahéj mellett a gyömbér is a karácsony kedvelt fűszere.

A tél csodaszere: a gyömbér

Egyik igen finom leves, melynek elkészítéséhez gyömbért is használnak a gyömbéres sütőtökkrémleves. Hozzávalók: egy kisebb fej vöröshagyma, 3 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1,5 kg sütőtök, 3 gerezd fokhagyma, egy kis darab gyömbér, 1 dl főzőtejszín, 2 ek étolaj, só, ételízesítő. Elkészítése: az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, felkockázzuk a megtisztított zöldségeket, a sütőtököt, és a hagymához adjuk, majd felöntjük vízzel. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért és botmixerrel pépesítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt és rottyantunk rajta még egyet. Jó étvágyat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.