Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 31. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lvp

A történelem ismétli önmagát? Húsvét és hó - Deja vu

A történelem ismétli önmagát? Húsvét és hó - Deja vu

Nem is olyan meglepő, ha húsvéti nyuszi a Mikulás szánját kölcsönkérve közlekedik egy-egy évben, hiszen akadt már korábban is olyan húsvéti időjárás, aminek köszönhetően még a sílécek is előkerültek a tavaszi ünnepkor.

„Téliesre sikeredett a tavasz nagy ünnepe, Dobogókőn például 15-20 centiméteres hó esett szombaton… a hegyi úton folyamatosan dolgozott a hókotró a hétvégi, illetve az ünnepi napokon. Az ebben az évszakban eléggé meglepő mennyiségű fehér áldásnak voltak haszonélvezői is, a dobogókői sípálya vasárnap reggel már nagyüzemben működött. A lehullott hó mennyisége és minősége elegendő volt, hogy síelésre alkalmasak legyenek a pályák, és a viszonylag nehezen járható hegyi útszakaszok és a magasabb területeken lévő erős köd ellenére sokan autóztak fel a pilisi síparadicsomba” – írta mindezt az esztergomi Hídlap még 2008-ban.

Öt évvel később hasonló időjárásban húsvétozhatunk, igaz mára már a legtöbb helyen a hó nagyrésze elolvadt, vagy elmosta az eső. Ha azonban tartja magát ehhez az ötévenkénti periódushoz az idő, akkor 2018-ban már szinte rutinként kezeljük majd a havas Húsvétot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.