Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tűzesetek közel fele mindig ugyanott történik

A tűzesetek közel fele mindig ugyanott történik

Tudta, hogy a tűzgyújtási tilalom az erdőtől számítva 200 méterig érvényes, a szabadtéri tüzek 40 százaléka rendszeresen ugyanott keletkezik, és szinte mindegyikük mögött emberi gondatlanság áll? A tűzvédelmi program érdekességeiről és a megelőzés fontosságáról Bérczi László tűzoltó dandártábornok beszélt a Rádió Orient műsorában. A szakértő kiemelte, hiába ért véget a tél, odafigyelés nélkül a szén-monoxid, a csendes gyilkos tovább szedheti áldozatait.

A tüzelő- és fűtő berendezések mindegyik fajtája veszélyes lehet, a statisztikák szerint azonban gázfűtésnél nagyobb százalékban fordulnak elő mérgezéses esetek. Azt gondolhatnánk, hogy a fűtési idény végével megszűnnek a szén-monoxid-mérgezések, ám ez nem így van: a vízmelegítéshez használt ún. átfolyós rendszerek például egész évben üzemelnek, és meghibásodásuk esetén szén-monoxidot bocsáthatnak ki.

Mivel a balesetek, halálesetek száma jelentős, a tavalyi év végétől jogszabályi intézkedés rendelkezik szén-monoxid-érzékelő készülék elhelyezéséről a nyitott égésterű fűtőberendezéssel felszerelt, új építésű ingatlanokban kiemelten a közösségi intézményekben. A készülék megvásárlásakor érdemes a drágább árfekvésű, a jogszabályban meghatározott paraméterekkel rendelkezőt választani és azt a használat során időről időre felülvizsgáltatni, 2-5 év közötti élettartamát figyelembe venni - hangsúlyozta a dandártábornok.

A megelőzés tekintetében fontos a kémények és a fűtőberendezések rendszeres karbantartása és a lakás szellőztetésével a levegő utánpótlás biztosítása. Ha mindezek ellenére hirtelen fellépő influenza jellegű tüneteket tapasztalunk - erős fejfájás, fáradékonyság, hányinger - akkor szén-monoxid mérgezésre gyanakodhatunk. A veszélyforrások között említette még Bérczi László a zárt légtérben üzemelő gépkocsik szén-monoxid kibocsátását, illetve a téli hidegben a járó motorból az utastérbe esetlegesen visszakerülő gáz veszélyét. Az őszi időszakban a must forrása közben termelődő szén-dioxid jelenléte például gyertya segítségével érzékelhető.

A nyár közeledtével, különösen az elmúlt csapadékszegény tél után a szabadtéri tüzek megelőzésére, a tűzgyújtás szabályaira hívta fel a figyelmet a szakember. A jelenleg életben lévő tűzgyújtási tilalom hat megyét és a fővárost érinti, az erdőkre és azoktól 200 méteres távolságra terjed ki. A településeken belül tüzet rakni és hulladékot égetni a környezetvédelmi törvény értelmében tilos, ha a helyi önkormányzat saját hatáskörében másként nem rendelkezik. A gallyak, száraz avar égetése előtt tehát érdemes tájékozódni a tűzgyújtásra kijelölt időszakokról.

Az elmúlt évek hatósági kontrolljai azt mutatják, hogy a szabadtéri tüzek 40 százalékban ugyanott keletkeznek és 99 százalékban emberi gondatlanságból fakadnak. Az erdőtüzeknek több mint a fele pedig nem helyben keletkezik, hanem átterjed, például egy gondatlanul eldobott cigarettacsikk nyomán. Különös figyelmet érdemel tehát, főleg a tavasz eleji száraz időszakban a tűzgyújtási szabályok fokozott betartása.

A meleg beköszöntével megnő a kirándulók, piknikezők száma az erdőkben. Az erdei sütés-főzésre készülődve például a katasztrófavédelem honlapjáról is lehet tájékozódni az adott területen érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról. Az erdőben csak kijelölt tűzrakó helyen engedélyezett a tűzgyújtás, mert ennek környezete éghető anyagoktól mentes. A tűz égése közben pedig folyamatosan figyelembe kell venni a szél erősségét, és ha indokolttá válik vízzel eloltani a tüzet, illetve földtakarással megakadályozni a parázs továbbterjedését. Ha ennek ellenére tüzet észlelünk, a 105-ös (112) hívószámon azonnal értesítsük a tűzoltókat.

A főfelügyelő zárásként elmondta, hogy a tavasz és nyár folyamán, több fesztiválon, nagy rendezvényen tartanak majd ezekben a témákban előadásokat, illetve a katasztrófavédelem honlapján és a médiában is tájékoztatnak a biztonsági előírásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során