Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 01. 18:04, szerda | Külföld
Forrás: mti

A válság óta kevesebbet költenek és többet takarítanak meg a családok Európában

A válság óta kevesebbet költenek és többet takarítanak meg a családok Európában

A koronavírus-válság alatt némileg módosultak az európaiak megtakarítási szokásai. Az Ipsos közvéleménykutató intézet által az ING bank megbízásából készült tanulmány szerint 30 százalékuk növelte megtakarításait,

44 százalékuk pedig kevesebbet költ mint korábban. A kiadásaikat egyesek szükségből, mások viszont megváltozott napi rutinjuk következtében csökkentették.

Az európaiak pénzköltési szokásai igazodtak a járványvédelmi korlátozások feltételeihez, 52 százalékuk gyakrabban fizet kártyával a krízis óta, és 44 százalékuk "ad ki többet internetes vásárlásokkal".

Megtakarítását biztonságérzete növelése érdekében jellemzően az állásban lévő 45-54 éves korosztály növelte: közöttük az arány 73 százalékra emelkedett az előző felmérés 68 százalékáról.

Azok aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással csak kismértékben változott az előző, decemberi felmérés óta. A májusban végzett felmérés 26 százalékot, a decemberi 28 százalékot mutatott ki. Az arány mindvégig kevéssé változott csak a felmérés nyolcéves történetében, 25 és 35 százalék között alakult.

Annak ellenére is, hogy a lakossági megtakarítások nagyságrendjében a németek dobogósak a világranglistán, a felmérés szerint a német családok közül majdnem minden harmadiknak nincsen félretett pénze.

A több mint ezer németországi résztvevővel készített reprezentatív felmérés eredménye szerint a német családok 29 százaléka nem rendelkezik megtakarítással. A felmérésbe bevont többi 13 ország többségénél ennél kisebb volt a tartalékkal nem rendelkező családok aránya.

A tartalékok nélkül élő németországi családok aránya csökkent az előző, decemberben készült felmérésben kimutatott 31 százalékhoz képest. A felmérést készítő közgazdászok szerint "a krízis gazdasági következményeitől való aggodalom a jelek szerint takarékosságra készteti az embereket. Már amennyire lehetőségeik azt megengedik."

A németek mintegy fele rendelkezik legalább háromhavi jövedelemnek megfelelő megtakarítással. Azokat leszámítva, akik erre a kérdésre nem tudtak vagy nem akartak válaszolni, arányuk 59 százalékos. Ennél nagyobb arányban csak Nagy-Britanniában és Luxembourgban rendelkeznek a családok legalább háromhavi jövedelemmel felérő megtakarítással.

Összességében az európai családok egynegyede (26 százaléka) van kitéve sokknak egy gazdasági válságban, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással, illetve a megtakarítással rendelkező családoknak az a harmada (36 százaléka), akik a biztonságosnak tekintett háromhavi jövedelemnél kevesebb megtakarítással rendelkeznek.

Az Ipsos évente több alkalommal végzi el reprezentatív online felmérését országonként mintegy ezer résztvevő bevonásával. A vírusjárvány hatásainak felmérését célzó mostani tanulmány belga, német, francia, brit, olasz, holland, osztrák, lengyel, román, spanyol, cseh, török és amerikai résztvevőkkel, összesen 26 ezer megkérdezett bevonásával készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.