Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 31. 08:01, szerda | Helyi
Forrás: lvp

A véletlen műve a pezsgő, a szilveszter itala

A véletlen műve a pezsgő, a szilveszter itala

A pezsgő szinte minden ünnep itala, szilveszterkor azonban némi túlzással kötelező kellék, amit a véletlennek és Dom Perignon Benedek-rendi apátnak köszönhetünk.

A babonák mellett számtalan kelléke is van az újévnek, na és persze a szilveszternek. Az óév utolsó napjának egyik elmaradhatatlan tartozéka a pezsgő, szinte már kötelező szabály, hogy ezzel a buborékos itallal ünnepeljük az évfordulót, a pukkanással távozó pezsgős dugó szilveszterkor hozzátartozik a vidám hangulathoz.

Az ünnepi nedű egyébként már több mint 300 éves múltra tekint vissza. A pezsgő, vagyis a borok királynője 340 évvel ezelőtt, Isten ajándékaként született meg Champagneban, köszönhetően az Hautvillers-i Benedek-rendi apátnak. Dom Perignon a legenda szerint véletlenül jött rá a titokra. Perignon bencés páterként kezelte a kolostor borait, melyeket akkor már vastag falú angol palackokba töltött és portugál parafa dugóval zárt le. A bor még azonban néhány hónappal később, a karácsonyi ünnepekre készülődve, nem volt teljesen kierjedve, így amikor megkóstolta a gyöngyöző bort, meglepődött a buborékok hatására, és felkiáltott, hogy „a csillagokat iszom“. Ezt követően a pezsgőbor híre hamar elterjedt és a közeli Reims katedrálisában a királyok koronázási borának nevezték. A pezsgőkészítés titka ezután még sokáig a bencés apátság rejtett kincse maradt, ahonnan csak lassan terjedt el. A Champagne-i megnevezést pedig csak az itt készült pezsgőre lehet használni, mivel eredetvédett a név.

A bor pezsgősítésének lényege egyébként, hogy az egyszer már kierjedt, letisztult, savas alapborhoz annyi cukrot adnak, hogy az a sajátos pezsgőélesztők táplálékaként elfogyjon és 3-4 atmoszféranyomású szénsavat termeljenek. Az elhalt élesztősejtek sajátos ízanyagot termelve adják a jellegzetes klasszikus pezsgőízt. A kész pezsgőt még likőrrel ízesíthetik, vagy teljesen szárazon, ahogy kierjedt, úgy fogyasztják az igazi ínyencek. A pezsgőkészítés módszere persze a századok folyamán sokat változott, így a hagyományos, klasszikus módon készülteket mára már nagy részben felváltották a gyári erjesztő tartályokban készült pezsgők, az úgynevezett tankpezsgők.

A pezsgő az ünnepek itala, Dom Perignon óta azonban sokat változtak a pezsgőfogyasztási szokások is. Kezdetben a francia királyok fontos koronázási kelléke volt, majd a nemesség kedvenc italává is vált, később a köznép körében is elterjedt. A magyar pezsgőgyártás 1825-ben indult be Pozsonyban, majd a nagymértékű fejlődésnek köszönhetően 1870-től több helyen is gyártottak klasszikus pezsgőt. Európa legkorszerűbb pezsgőgyárát 1883-ban Budafokon létesítette a védjegyezett Törley család. A pezsgő fogyasztásának is megvannak a szokásai, a koccintás ugyanis szinte kötelező, miközben egymás szemébe nézünk, majd azt mondjuk, hogy egészségedre, egészségünkre. Talán ezt a szót, minden nyelven elmondják az emberek ilyenkor. A latin prosit a jó közérzetre, beteljesülésre utal, melyet a német nyelvterületen a Prost, zum Wohl, Wohlsein, Gesundheit kívánság fejez ki. Az angoloknál a cheers, cheerio, health az ilyekor szokásos kifejezés, míg a franciák santé-t mondanak, a spanyolok pedig salud-ot. Az olaszok a salute vagy a cin-cin szavakat használják koccintáskor, míg a portugálok a viva szót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni