Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Július 15. 08:31, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

A világ zongoraművész-palántái Pomázon

A világ zongoraművész-palántái Pomázon

Ötödik alkalommal zajlik le Pomázon július 22 és augusztus 1 között a nemzetközi zongoraakadémia, amelyre a világ minden tájáról érkeznek a fiatal tehetségek.

Ötödször ad otthon Pomáz a Nemzetközi zongoraakadémiának - mondta el az MTI-nek György Ádám zongoraművész, a kastélyakadémia megvalósítója és tanára. A 31 éves zongoraművész a György Ádám Kastélyakadémia létrehozását indokolva saját példáját említette: „nagyon sok segítséget kaptam pályakezdésemkor, és mikor turnézni kezdtem a világban, illetve kurzusokat tartottam, számos olyan tehetséges fiatallal találkoztam, aki szintén kérte a segítséget”.

Ezért határozott úgy a barátaival összefogva, hogy támogatják azokat a fiatalokat, akik szakmailag és emberileg is érettek a feladatra. A kastélyakadémia ötlete 2007-ben született meg és két évre rá kidolgozott programmal már el is indult - vázolta a hátteret György Ádám, megjegyezve, hogy az inspirációt egy fiatal indonéziai lány adta, aki ma már a londoni Royal School of Music hallgatója.

A fiatalok segítése a György Ádám Alapítványon keresztül történik, az adományozók között a zongoraművész és számos barátja is megtalálható, az ösztöndíjakról a kuratórium dönt, ugyanakkor vannak olyan résztvevők is, akik maguk finanszírozzák a részvételt. A legfiatalabb növendékek 10-11 évesek, de akadt már 32 éves hallgató is.

Az ötödik évre már olyan jelentős egyetemekről érkeznek a legkiválóbb növendékek a tíznapos kurzusra, mint a Szingapúri Nemzeti Egyetem, a New York-i Juilliard zeneiskola, a Cleveland Institute of Music vagy a kansasi és a tokiói egyetem. Ebben az évben 17 aktív növendék tanulhat majd Pomázon, akikkel egyenként foglalkoznak tanárok, mellettük azonban 33 „passzív”, azaz olyan hallgató - köztük például egy 70 éves komolyzene-rajongó Japánból -, akik szívesen tanulnak a magyar kultúráról és zeneoktatásról.

Nemzetközi zongoraakadémia Pomázon

A tehetséges magyar növendékeket egy magyar cég, az R&R Software támogatja, amellyel második éve működik együtt a zongoraakadémia, s amellyel többéves megállapodás született.

Pomázra azért esett a választás, mert György Ádám ott született és ott nőtt fel.

Félig ugyan New Yorkban élek, de Pomázra én hazajárok” - mondta. A rendezvény egyúttal óriási lehetőség a pomáziak számára is, hiszen kapcsolódni tudnak a világhoz, de ők is aktívan bekapcsolódnak, például számos kisebb támogatással - mutatott rá.

A mesterkurzusokat Réti Balázs egyetemi tanár és Nádor György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, valamint György Ádám és Steven Spooner tartja.

A barokk Teleki-Wattay kastélyban július 22-én ünnepi hangversennyel nyit az akadémia, ezen a Danubia Szimfonikus Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével felcsendül majd a Hunyadi-nyitány, valamint Liszt Esz-dúr zongoraversenye György Ádám tolmácsolásában, a július 31-i a zárókoncerten pedig a növendékek mutatkoznak be változatos műsorral, valamint fellép az alapító-művész is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás