Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 10. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Adósságválság – Franciaország is bajban van?

Adósságválság – Franciaország is bajban van?

Amerika után Franciaország okozott pánikot a nemzetközi tőzsdéken. A hitelminősítők ugyanis kilátásba helyezték, hogy az Európai Unió második legnagyobb gazdaságát is leminősítik az Egyesült Államok után.

A nemzetközi tőzsdék a hétfői nyitást követő első órákban a részvényindexek kezdeti zuhanása után mérsékelt csökkenéssel reagáltak az amerikai leminősítés és az euróválság fejleményeire, de a bizonytalanság megmaradt. Az egyik gazdasági elemző szerint még nem vagyunk túl a nehezén. Az euróövezet problémája még nem megoldott, az amerikai leértékelés hatása is itt lebeg, emellett választások is lesznek jövőre, nem lesz nyugalom még jó ideig.

Közben az Európai Központi Bank az olasz és spanyol államkötvények felvásárlásával próbálja megakadályozni, hogy Írország, Portugália és Görögország után az euróválság az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságára is átterjedjen. Elmaradt a fekete hétfő, a piacok elfogadták, hogy az Európai Központi Bank mindent megtesz azért, nehogy Olaszország bedőljön. Az euróválság neuralgikus pontja most Itália. Olaszország nem kerülhet csődbe. Az Európai Központi Bank ezt nem fogja hagyni – mondta az egyik német bank piaci kutatója.

A világ legfejlettebb ipari államai, a G7 csoport pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői videótanácskozásuk után megerősítették, hogy ha kell, közösen segítik és garantálják a pénzpiacok működését. A francia pénzügyminiszter szerint az euróövezet 440 milliárdos stabilitási alapja szeptemberben már felhasználható lesz.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.