Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Január 22. 10:09, kedd | Helyi
Forrás: infoszentendre.hu

Advent 2012 az ötletgazda szemével

Advent 2012 az ötletgazda szemével

Sokan emlékeznek az elmúlt évek adventi vásárainak hangulatára, de hogyan vált hagyománnyá, erről kérdeztük Novák Gábort a Művész étterem vezetőjét, az adventi vásár ötletgazdáját és szervezőjét.

- 2005-ben szerveztem az első vásárt azért, hogy megtörjem azt a kihaltságot, ami Szentendre belvárosát jellemezte a téli hónapokban. Az önkormányzat előtte is szervezett adventi kipakolást a Főtéren 4-5 standdal, de annak nem volt vásár jelege. A másik ok az volt, hogy segítsem azt a törekvést, ami véglegesen mentesítette a Dumtsa Jenő utcát az autóforgalomtól. A vásár első két évének szervezése nagyon nehéz volt mind a rám szakadt problémák, mind az anyagi terhek tekintetében, de hajtott a remény, hogy ez évről évre jobb lesz.

- Milyen nehézségekkel kellett megküzdenie?

- Az egyik nehézség az volt, hogy az első évben városunkból a Szentendrei Keramikusok Egyesületén kívül nem volt jelentkező. Ezért Budapestről kértem meg fiatal iparművészeket hogy hozzák ki alkotásaikat és saját költségemre alkalmazottakkal árusítottam azokat, majd számoltattam el, legalább tíz stand közel 100 fajta áruját, hetente. De sokat küzdöttem az elszánt állatvédőkkel is az állatsimogatók miatt. Összességében az volt a legnehezebb, hogy a sok megoldandó problémát, ami egy kezdő rendezvényre jellemző, mind egyedül kellett megoldanom.

A harmadik évben kitartásom jutalmául, mellém szegődött Osztás Zoltán a Gregorián pincészet társtulajdonosa. A lelkesedése és kitartó munkája sokat javított a helyzeten és segítette, hogy a Szentendrei Adventi Vásár évről évre színvonalasabb legyen.

- Milyen költségekkel jár egy ilyen vásár szervezése?

- Faházak bérlése, felállíttatása, díszítése, elektromos hálózat kiépítetése elektromos mérőórák igénylése, beköttetés, áram költség, éjszakai őrzés, utcai díszkivilágítás fel- és leszerelése, hulladék elszállíttatás, munkavédelmi oktatás az árusok részére, érintés védelem, hirdetések, programok és még sok más.

- Milyen programokat szerveztek?

- Mivel a vásár viszonylag kis területű körülbelül 20-25 faház felállítására alkalmas, viszont öt héten keresztül tart, lehetetlen minden napra programot szervezni. De a hétvégekre szerveztünk zenei fellépőket, óvodások adtak elő hagyományőrző játékokat, volt sólyomröptetés, tűztáncosok és állandó program volt az állatsimogató.

- Mit gondol a 2012 es Adventi vásárról?

- Nem szeretnék ítéletet mondani, hiszen tudom milyen az, ha kezdőként valaki belevág egy ilyen dologba. Viszont a jobbítás szándékával egy pár gondolatot elmondanék. Ha igaz az állítás a főszervező részéről, miszerint az adventi időszak az áhítatról, a karácsonyi készülődésről szóljon és ne az üzletről, akkor ellentmondásnak érzem, hogy vásárt szerveznek. Hiszen a vásár igenis az üzletről szól, természetesen optimális esetben az összes résztvevő és a közönség megelégedésére.

A másik gondolatom, hogy a nyári Dumtsa Korzó rendezvény helyi termelőinek adoptálása az Adventi vásárba azért nem túl szerencsés, mert elbillenti az egyensúlyt ezen az egyébként sem túl hosszú utca szakaszon és nem nyújt elég lehetőséget az ajándéktárgyakat vásárolni kívánó közönség számára, azaz éppen a vásár jellegét veszíti el. Illetve ha túlságosan azonosak a termékek, azzal mind az árusok, mind a látogatók elégedetlenségét is kivívjuk. Gondolok itt például a számtalan forralt bort árusítóra.

Az, hogy a szervezők törekedtek a kézzel készített helyi portékák megjelenítésére, dicséretes dolog. Látni kell viszont azt is, hogy míg egy kézműves vagy iparművész, aki rendelkezik megfelelő háttérrel, mondjuk árukészlet, alkalmazottak stb. - nagy valószínűséggel olyan budapesti vásáron fognak helyet bérelni, ami látogatottságában több százszorosa a mienkénél. Azok, akik nem rendelkeznek ilyen háttérrel, általában kétnapos hétvégi rendezvényeken vesznek részt. A mi esetünkben a korábbi vásárok szervezésénél így jöttek képbe a helyi kézművesek mellett a kereskedők is. Véleményem szerint ezzel nincs gond, amennyiben figyelünk a minőségre, valamint a kézműves termékek és a használati cikkek egyensúlyára.

Két évvel ez előtt ötéves szerződést kértünk az önkormányzattól azért, hogy kiszámítható, hosszú távú terveket készíthessünk és invesztálni tudjunk. Elsősorban olyan állandó installációkat, infrastruktúrát szerettünk volna kiépíteni, amelyek kapcsán a vásár látogatása felér egy programmal, hangulatot ad. Mint például egy valódi mézeskalács házikó, ami kiállja az időjárás viszontagságait, és amibe a gyerekek is bebújhatnak vagy világító jégszobrok, és más mesebeli csodák.

- Ehelyett átvette az önkormányzat a szervezést.

- Mondjuk úgy, az önkormányzati cégek összefogva vették át. A hivatal már 2009-ben átadta a szervezés jogát az akkor még Kulturális Kht. részére. Ők viszont engem bíztak meg a kivitelezésre. Idén a szervezők közül valaki azt mondta nekem: „Gábor, nem a te feladatod, hogy Adventi Vásárt szervezz a városban, ez az intézmények feladata”.

Ezzel részben egyet is értek, de miért nem mondták ezt nekem nyolc évvel ezelőtt?

Ezzel együtt kívánom, hogy a jövőben az intézményeknek sikerüljön mindenki megelégedettségére, színvonalas és hangulatos Adventi Vásárt szervezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).