Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. November 21. 07:45, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/MTI

Aláírták: indulhat Szentendre térségének legfontosabb környezetvédelmi és lakossági projektje

Aláírták: indulhat Szentendre térségének legfontosabb környezetvédelmi és lakossági projektje

Mintegy 4 milliárd forintos projekt keretében bővül a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó települések csatornahálózata, szerdán írta alá a szerződést a Dunakanyari Csatornázási Társulás Pócsmegyeren.

Az ünnepélyes eseményen két kivitelezővel, az A-HÍD Zrt.-vel és a Penta Általános Építőipari Kft.-vel írta alá a szerződést a Dunakanyari Csatornázási Társulás. Németh Miklós, a társulás elnöke, Pócsmegyer polgármestere (független) elmondta: az öt települést - Leányfalut, Pócsmegyert, Tahitótfalut, Szentendrét és Szigetmonostort - érintő, nettó 3,6 milliárd forintos beruházás révén töredékére csökken a Szentendrei szigeten a talajba kerülő szennyvíz.

A fejlesztés azért rendkívüli jelentőségű, mert a szigeten van a fővárosi ivóvizet termelő kutak nagy része, így ez a terület a főváros egyik legfontosabb ivóvízbázisa.

A kormány ez év februárjában nyilvánította kiemelt hatósági üggyé a projektet. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében megvalósuló beruházás kivitelezői szerződéskötését mintegy ötéves előkészítő munka előzte meg, a megvalósítás ideje két év, a munkálatok várhatóan jövő év márciusában kezdődnek.

Az öt településen összesen 3840 ingatlant érint a projekt. A legnagyobb volumenű fejlesztés Pócsmegyeren valósul meg, ahol 1406 bekötést létesítenek. Ezzel 60 százalékossá válik a település csatornázottsága – tette hozzá a polgármester. Szigetmonostoron 1027, Szentendrén 717, Tahitótfalun 460, Leányfalun pedig 230 háztartást csatlakoztatnak.

Sal László, az A-HÍD Zrt. vezérigazgatója a projektről elmondta, hogy 50 kilométer gravitációs csatorna, 15 kilométer nyomozóvezeték és 47 átemelő épül.

A projekt mintegy nettó 3 milliárd forint támogatást nyert el, az önrész 552 millió forintot tesz ki. A lakosság bekötésenként 240 ezer forinttal járul hozzá.
Mindennek köszönhetően elindulhat Magyarország egyik legjelentősebb környezetvédelmi és lakossági életminőség javító beruházása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén