Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 13. 07:59, csütörtök | Helyi
Forrás: Gézengúz Alapítvány

Alkotás- Művészet-Teljesség – művészterápia gyerekeknek

Alkotás- Művészet-Teljesség – művészterápia gyerekeknek

Idén is működik óvodásoknak és kiskamaszoknak művészetterápiás csoport a Gézengúz Alapítvány Budakalászi Intézetében. A foglalkozások a MOL Gyermekgyógyító program keretében valósulhatnak meg.

A Gézengúz Alapítvány a MOL Gyermekgyógyító program keretében működtet óvodáskorú és kisiskolás korú gyermekeknek alkotócsoportot. A csoportot Gyimóthy Gábor művészetterapeuta vezeti.

A művészet lélekgyógyító hatásáról valószínűleg sokunknak van élménye, de a szakemberek tudományos alapon is alkalmazzák a művészetterápiát pszichés nehézségekkel küzdő betegek ellátásában.

A gyermekek körében a Gézengúz Alapítvány 2006 óta alkalmazza sikerrel a művészetterápia többféle ágát, úgymint mozdulatművészet, zeneterápia, művészetterápia, egyéni és csoportos formában.

Az alapítvány Budakalászon 9 éve végzi holisztikus szemléletű gyógyító tevékenységét elsősorban idegrendszeri sérült és a normáltól eltérő fejlődésmenetű csecsemők és kisgyermekek körében. A diagnosztikai munka mellett sokféle terápiás fejlesztő lehetőséget biztosít, legyen szó mozgásfejlesztésről, vízi terápiáról vagy szociális tanácsadásról.

A szülőkkel való minőségi kapcsolattartás elengedhetetlen az alapítványban a terápiás munkához, a szülők számára pedig konzultációs órákat biztosít. Komolyabb pszichés vagy kapcsolati elakadásoknál családterápiás szakember bevonására is lehetőség van.

A Kreatív csoportot gyermekneurológus, pszichológus, vagy fejlesztőpedagógus szakemberek olyan gyermekeknek ajánlják, akiknek szükségük van oldott hangulatú közös tevékenységre, együtt-munkálkodásra, akik szeretnének az iskolai tevékenységből kikapcsolódni. A közös alkotás, beszélgetés sikerélményt és feloldódást ad a mindennapi feszültségek közben, hogy feltöltődve vidáman juthasson el ki-ki a maga sikeréhez. A gyermekek az alkotással sokkal inkább meg tudják jeleníteni érzelmeiket, szorongásaikat, mint a verbalitásukon át. Az oldott együttlétben javul a gyermekek kommunikációs képessége és csökken aktuális szorongásuk szintje, így kiegyensúlyozottabb gyermekekké válhatnak.

A foglalkozások 2013 októberétől 2014 júniusáig a MOL Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg.

A program elsősorban szomatikus és pszichés problémákkal küzdő gyerekeket céloz meg 2-10 éves korig, akik belső feszültségeik miatt sok akadályba ütköznek a mindennapjaikban. Ennek jelei lehetnek testi tünetek, viselkedéses problémák, affektív zavarok, hiperaktivitás. Az alapítvány diagnosztikai profiljából fakadóan nagy rálátásunk van a különböző hátterű idegrendszeri károsodott gyermekek sokrétű megsegítésének szükségességére. Külön célcsoportot jelentenek a fogyatékkal élő gyermekek testvérei. Munkánk során együttműködünk a helyi házi gyermekorvosi és védőnői hálózattal a veszélyeztetett gyermekek megszólítására.

Művészterápia gyerekeknek Budakalászon - Gézengúz Alapítvány

A gyermek művészetterápia hasznáról

Előttünk van a kép: gyermekünk elmélyülten rakosgatja a játékait, félhangosan dudorászik, énekel, esetleg rajzol. Önfeledten éli világát, varázsol, alkot, újraél valamit a nap eseményeiből, vagy éppen elképzel valamit. Valami hasonló történik a művészetterápiás foglalkozásokon. Kérdezhetjük: mi a különbség? Otthon is tud játszani, rajzolni a gyermek. A művészetterápiás gyermek csoport kicsit olyan, mint a születésnapi vendégség. Egyedül nem olyan finom a torta, mindig kap valaki ajándékot vagy éppen kíváncsian várja, hogy tetszik-e majd a meglepetés. Egyszóval több örvendező gyermek kell hozzá, hogy igazi ünnep legyen. A gyermekek egymást is inspirálják, támogatják.

A csoport-élmény alapját a művészetterápiás foglakozáson a közös rajzolás, alkotás adja. Legyen a téma egy mese, egy szimbólum vagy éppen egy mindennapi iskolai, családi esemény. A gyermekek a rászánt idő biztonságában és a csoportvezető támogató (bíztató, kérdező, segítő) jelenlétében föloldódhatnak. A téma-adás, személyes odafigyelés támogathatja őket egy-egy érzelmi konfliktus feldolgozásában.

Miért hatékony? Mert bátorítást kapnak a gyermekek, hogy egy beszédnél korábbi nyelven, képi formában kifejezhessék magukat. Ehhez nem kell ügyes rajzolónak lenni, csak a fantáziát kell szabadon engedni. A rajzos, játékos tevékenység egyfajta erőgyűjtés a mindennapos feladatok elvégzéséhez.

Olyan, mint a távolugrás: hátra kell lépnünk – ahogyan a rajzolással kicsit visszamegyünk az időben – , hogy elég nagy legyen a lendületünk az ugráshoz.

„Várunk minden gyermeket a Gézengúz Alapítvány – Cseppek Háza rajzos csoportjába, hogy megajándékozhassuk egymást képeinkkel” – hangsúlyozza Gyimóthy Gábor, művészetterapeuta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás