Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Alvással elkerülheti az elhízást!

Alvással elkerülheti az elhízást!

Álmosan vonzóbbnak tűnik a gyorséttermi koszt, mint az egészséges zöldségek, gyümölcsök. Az alváshiány ugyanis olyan változásokat idéz elő az agyban, amely képtelenné tesz a helyes, átgondolt döntésre – állapította meg a Kalifornia Egyetem kutatása, amelynek eredményéről a cbs news számol be.

„Felfedeztük, hogy alváshiány hatására tompul az agy azon régiójának aktivitása, amely a döntések meghozataláért, és a telítettségérzetért felelős, viszont nőtt azon terület aktivitása, amely az étvággyal függ össze” - mondta Matthew Walker, a tanulmány szerzője, a Berkeley Egyetem pszichológus professzora.

Mivel az agy állapota megváltozik, a magas kalóriatartalmú ételek sokkal vonzóbbak lesznek az egyén számára. A tanulmány keretében a szakemberek 23 egészséges résztvevő agyi aktivitását vetették össze egy normális éjszakai alvást követően, valamint egy álmatlan éjszaka utáni állapotban. A vizsgálat keretében 80 különböző étel fényképét mutatták nekik, s MRI vizsgálat segítségével mérték az agy aktivitását.

Az álmatlan éjszakát követően a magasabb kalóriatartalmú, zsíros ételek vonzóbbak voltak a résztvevők számára. 'Az eredmények megmagyarázhatják az alváshiány, a súlygyarapodás és a kövérség közötti összefüggést. Lehet, hogy az elegendő alvásidő fontos szerepet játszik az egészséges testsúly megtartásában' – tette hozzá a tanulmány szerzője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár