Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. December 08. 09:31, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Ámos Imrére emlékeznek Szentendrén - tárlatajánló

Ámos Imrére emlékeznek Szentendrén - tárlatajánló

Születésének 105. évfordulója alkalmából Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik vasárnap Szentendrén, a Régi Művésztelepi Galériában.

Galambos Ádám teológus, a kiállítás kurátora kiemelte, a kiállítás a törvény és törvénytelenség, a megtört idő, a remény és áldás, illetve az apokalipszis gondolatkörében dolgozza fel a századot úgy, hogy az a reménységre és a szeretetre épülve megmutassa: „történtek mulasztások, vétkek a múltban, mai helyzetünk, emberségünk azonban nem engedheti meg, hogy a gyűlölet, az indulatkeltés legyen a kiindulási pont, s létezik olyan norma, amely képes felülírni az indulatot a szeretet útján”.

A kurátor megjegyezte: Ámos Imre neve ma ritkábban kerül szóba, "mintha a tragikus életút túlzottan rányomta volna a bélyegét művészetére". A szentendrei kiállításon közel húsz alkotása látható külön egységben, és itt található az a szögesdrótból készített Ószövetségi idézet is, amely Káin és Ábel történetére utal: „Hol van a te testvéred?”.

Az egyház megkeresésére 43 művész csatlakozott, írók, költők, képzőművészek, zeneszerzők ajánlották fel alkotásukat, melyek többsége erre az alkalomra készült” – mutatott rá a kurátor.

A tárlat alkotói között található Aknay János, Deim Pál, Haraszty István, a nemrégiben elhunyt Lugossy Mária és Pauer Gyula, valamint Darvasi László, Esterházy Péter, Takács Zsuzsa, Kertész Imre és Lator László, aki zsoltárparafrázisának kéziratával szerepel. Zenéjével és előadásával lesz jelen a kiállítás ideje alatt Dés László, Fassang László, aki három orgonaművel készült erre az alkalomra, a zsoltárt harangjátékkal ötvöző Szent Efrém Férfikar, s a megnyitón tartják Vukán György egy új művének ősbemutatóját.

A Magyarországi Evangélikus Egyház mellett az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) által szervezett kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a kiállítás fővédnöke, Fabiny Tamás evangélikus püspök, a kiállítás védnöke, valamint Juhász Ferenc költő és Vukán György zeneszerző. A kiállítás védnökei között van Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is.

Az Ámos Imre és a 20. század című tárlat január 15-ig látható a szentendrei Régi Művésztelepi Galériában.

Ámos Imre 1907. december 7-én született Nagykállón. 1927-1929-ben a budapesti Műszaki Egyetemen, 1929 és 1935 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Rudnay Gyula tanítványa volt. Korai munkái a Nabis párizsi művészcsoport törekvéseivel mutattak rokonságot. A posztimpresszionizmus képviselője, későbbi alkotásain Marc Chagall hatására szürrealista jegyek is megjelentek. A II. világháború alatt megrázó látomásokban számolt be tragikus élményeiről. 1937-től a Képzőművészek Új Társaságának (KÚT) tagja, 1940-től haláláig kisebb megszakításokkal munkaszolgálatos volt. 1944 nyarán Németországban, feltehetően egy szászországi táborban halt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.