Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 10. 12:11, hétfő | Helyi
Forrás: MTI / fotó: Bakos Krisztina

Árvíz - Újabb kiköltözések Tahitófalun

Árvíz - Újabb kiköltözések Tahitófalun

Tizennyolc ember hagyta el Nagy-Duna melletti otthonát Tahitótfalun az árvízi veszélyhelyzet miatt vasárnap este, azt követően, hogy előző nap a Tildy hídi védmű átázása miatt is sokakat menekíteni kellett.

Sajtos Sándor a település polgármestere az MTI-nek felidézte, hogy szombat dél körül a Szentendrei-sziget egyetlen bejáratának számító Tildy hídnál épített ideiglenes védmű nem bírta a terhelést, megcsúszott, s egy szakaszon átázott. A veszélyeztetett házakat azonnal elhagyták a lakók, de a kockázat még nem múlt el teljesen. Miután a híd feljáróját bordás módszerrel megerősítették, 8 szivattyút állítottak üzembe, s állandóan figyelik az esetleges szivárgásokat, buzgárokat.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy míg 2006-ban egyetlen buzgár sem volt a feljárónál, most több is feltört, ám szerencsére a vasárnap részben kitelepített Szigetmonostor megközelítésére is szolgáló hidat nem kellett lezárni - mondta az 5500 lakosú község polgármestere.

Tájékoztatása szerint vasárnap ezen a hídon át szállítottak 6 kamionnyi, 10 ezer megtöltött homokzsákot Szigetmonostorra, de a dunabogdányi védekezést is hasonló módon segítették.

Tahitótfalu sok árvizet megélt már, de a mostani kockázati szinttel még sohasem kellett számolni” - fogalmazott Sajtos Sándor. Jelenleg a védművek erősítése, illetve a 11-es főút, a Tildy híd megóvása a legfőbb feladat.

Az önkormányzat bízik abban, hogy az ár levonulása után még az idén hozzá tudnak kezdeni annak a stabil védműnek az építéséhez, melyre 877 millió forintnyi pályázati pénz áll majd rendelkezésre - mondta a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 07. 07:25, kedd | Sport

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiára és paralimpiára tervezett ruhakollekcióit

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban.