Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Február 28. 07:47, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Asszonyfarsang, álesküvő, felvonulás – vidám télűzővel nyit a Skanzen

Asszonyfarsang, álesküvő, felvonulás – vidám télűzővel nyit a Skanzen

Zajos mulatsággal, vidám télűzővel nyit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton. Programként: asszonyfarsang, álesküvő, felvonulás, lánycsúfolás, tuskóhúzás, állatalakoskodás és gyerekprogramok.

Egyebek mellett farsangfarki zajos téltemető szokásokkal, asszonyfarsanggal, álesküvőkkel és állatalakoskodók felvonulásával várják szombattól a látogatókat a Skanzenben, ahol a téli szünet után ismét színes programokat kínálnak hétvégenként a vendégeknek - tájékoztatta az MTI-t az intézmény sajtóreferense.
Az asszonyfarsang szokását bemutatva Kecskés Noémi elmondta, hogy az asszonyok beöltöztek, és énekelve, tréfálkozva járták a falut, annak a férfinak pedig, aki az útjukba akadt, bepamacsolták az arcát, majd fakéssel "megborotválták".
A hétvégén az asszonyok és a lányok a muzsika és a tánc mellett számos női praktikával is találkozhatnak, a pártában maradtak szerelmi és férjjóslással tudakolhatják meg, ki lesz a jövendőbelijük. "A hívatlan férfi látogatók ugyanakkor furfangos próbatételekre számíthatnak" - tette hozzá.

A látogatók egy lánycsúfoló szokással, a tuskóhúzással is megismerkedhetnek - emelte ki a múzeum munkatársa, hozzátéve, hogy a néphagyomány szerint, akik a farsang végéig nem mentek férjhez, ahhoz egy fatuskót vagy kisebb fadarabot kötöttek, s azt kellett elhúzniuk egy bizonyos távolságra.

A gyerekprogramok közül Kecskés Noémi többek között Cibere vajda és Konc király csatáját emelte ki, amelynek keretében a kisebbek számot adhatnak ügyességükről, de kipróbálhatják a Skanzen farsangi jelmezeit, beöltözhetnek maskarába, vagy maguk is elkészíthetik saját állatmaszkjukat a kézműves műhelyekben.

A gasztronómiai kínálatban ott lesz a farsangi fánk, amely ennek az időszaknak az elmaradhatatlan édessége - magyarázta a sajtóreferens. A süteménynek mágikus erőt tulajdonítottak, mert a hiedelem szerint, amelyik házban fánk készül, annak tetejét megkíméli a vihar.

Kecskés Noémi arra is felhívta a figyelmet, hogy a bárányjelmezben vagy -maszkban érkezők ingyen, illetve kedvezményesen léphetnek be a múzeumba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: