Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 02. 07:42, szerda | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Bruzák Noémi

Átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit

Átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit

Átadták kedden a Szentendrei Régi Művésztelep 200 millió forintos állami támogatással felújított műtermeit, amelyekben három éven át összesen tizennégy művész alkothat.

A kilenc egyéni és három csoportos műterem három évre szóló használati jogát összesen tizennégy művész nyerte el a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Magyar Mecénás Programján keresztül kiírt pályázaton.
Az ünnepségen Halász János kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy "a műterem lelke a fény (…), tehát nemcsak magát a felújított műtermeket adjuk át a művészeknek, hanem szimbolikusan a fényt is. Azt a hitet, hogy van perspektíva a kortárs magyar képzőművészetben".
Hozzátette: az alkotóktól annyit kérnek csupán, hogy műveikkel gyarapítsák a MANK gyűjteményét, az ott létrejövő kollekciót pedig a társaság állami közgyűjteményeknek fogja térítésmentesen kölcsönadni.

Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra: a 2011-ben létrejött szervezetnek az a feladata, hogy a művészeknek nyújtson szolgáltatásokat. Az igazgató egyebek mellett azt említette, hogy a teljes egészében az Emberi Erőforrások Minisztériumának tulajdonában lévő nonprofit kft. üzemelteti a zsennyei, a szigligeti, a kecskeméti és a hódmezővásárhelyi alkotóházat is, valamint két művésztelepet: a szentendrei mellett a hódmezővásárhelyit. Emellett a társaság működteti az állam által finanszírozott, tizenkét művészeti területet lefedő, fiatal előadó- és alkotóművészeket támogató ösztöndíjakat, mecénás programjához pedig mintegy négyezer művész és húsz társadalmi szervezet csatlakozott.

Átadták a Szentendrei Régi Művésztelep felújított műtermeit

Felidézte: az újjáépítések első lépésként a Régi Szentendrei Művésztelep újult meg teljesen. A műtermek télen is lakhatóvá váltak, megszépült az egyhektáros park és teraszok is létrejöttek.

Az igazgató közölte: a MANK a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és saját források bevonásával 2013 végén megkezdte a zsennyei és a szigligeti alkotóházak teljes felújítását, amelyeket várhatóan 2014 júniusában adnak át. Kitért arra is, hogy a felújítások további tervei is elkészültek.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere a város büszkeségének nevezte a művésztelepet és örömét fejezte ki, hogy a felújított műtermek első használói között Aknay János festőművész mellett más Szentendréhez köthető alkotók is szerepelnek és a Vajda Lajos Stúdió is képviselteti magát.

A megnyitó ünnepség keretében kiállítás is nyílt a nyertes alkotók munkáiból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 07. 07:25, kedd | Sport

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiára és paralimpiára tervezett ruhakollekcióit

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban.