Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Január 29. 17:50, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/önkormányzat

Átadták az első Szentendre Könyvmegállót a Városházán

Átadták az első Szentendre Könyvmegállót a Városházán

Átadta Szentendre első Könyvmegállóját a Városházán a minap. A „közösségi könyvespolcok” kezdeményezés keretében hamarosan újabb könyvmegállókat is létesít a városvezetés együttműködve a Pest Megyei Könyvtárral.

A Szentendrei Önkormányzat a Pest Megyei Könyvtárral együttműködve csatlakozott a nyugat- európai országokban már elterjedt és sikeres „közösségi könyvespolcok” kezdeményezéshez, melynek keretein belül a Városházán kialakították az első Szentendre KönyvMegállót.

Németországból a 90-es években indult mozgalom már több német, osztrák, angol és svájci városban is meghonosodott, de Magyarországon is találkozhatunk már közösségi könyvespolcokkal, könyvmegállókkal például Óbudán több helyen is, a KÖKI Terminálban, Wekerle-telepen, illetve a vidéki városok közül Veszprémben.

A program keretében egy könyvespolcot és egy játszósarkot alakított ki az Önkormányzat a Hivatal előterében, amelyet a „hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” szellemiségben a helyi közösség használhat, így a feleslegessé vált könyvek másik olvasó kezébe juthatnak.
Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester az ünnepélyes megnyitón kiemelte, hogy két fontos üzenete van a Szentendre Könyvmegállónak.

Átadták az első Szentendre Könyvmegállót a Városházán

„A könyvmegállóval nem csak olvasásra ösztönözzük az embereket, nem csak az olvasás kultúráját népszerűsítjük, hanem közösségi teret hozunk létre. Találkozási pontot, ahol az emberek nem csak olvasnak, hanem meg is osztják egymással az élményeiket. A másik fontos üzenete a mai eseménynek, hogy az új városvezetés nyit a polgári és a civil kezdeményezések felé. A könyvmegálló ötlete Erdész László galériatulajdonostól származik, ehhez keresett már évek óta támogatókat a közösségi oldalakon. Nem gondoljuk, hogy nálunk van a bölcsek köve, hanem felkaroljuk, megvalósítjuk a felmerülő jó ötleteket.”

A városházi Szentendre Könyvmegálló első a sorban, a tervek szerint tavasszal a Dunakorzón és a HÉV megállóban is létesítenek egy könyvmegállót.

Átadták az első Szentendre Könyvmegállót a Városházán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.