Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 04. 15:01, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Átlépte az ötmilliót a teljes oltással rendelkezők száma Spanyolországban

Átlépte az ötmilliót a teljes oltással rendelkezők száma Spanyolországban

Spanyolországban hétfőn átlépte az ötmilliót azoknak a száma, akik teljes oltással védettek a koronavírus ellen - derült ki az egészségügyi minisztérium jelentéséből.

A szaktárca tájékoztatása szerint ezzel a spanyol lakosság 10,7 százalékának oltási programja fejeződött be, az első dózist több mint 12 millióan, 25,6 százalék kapta meg eddig.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök április 6-án jelentette be, hogy az oltási stratégia első mérföldköve egy hónapon belül eléri az ötmilliós teljes átoltottságot. A következő cél, hogy a június 14-én kezdődő héten már 15 millió ember oltása legyen teljes.

Spanyolországban az oltási program prioritása a 60 év felettiek oltása, miután a kormány közlése szerint a járvány halálos áldozatainak 95 százaléka 60 évnél idősebb volt.

A 60 év felettiek körében 8,7 millióan, 72 százalék kapott már egy dózist a védőoltásból, 3,3 millióan, 27,8 százalék már teljes oltással rendelkezik.

A hétvégén Spanyolországban is igazolták a koronavírus indiai variánsának jelenlétét a Prometheus Leader nevű szingapúri teherhajón. A Vigo kikötőjében horgonyzó hajót vesztegzár alá helyezték. A 22 fős legénységből hét ember koronavírus tesztje lett pozitív, négyen kórházba kerültek.

Bilbao kikötőjében karantén alá vonták a Rotterdamba tartó Stavanger Pearl nevű teherszállító hajót, amelynek legénységéből hárman kerültek kórházba koronavírus-fertőzéssel. Egyelőre még nem derült ki, hogy melyik variáns okozta a fertőzést, de az egészségügyi hatóságok valószínűsítik, hogy itt is az indiai változatot fogják azonosítani.

Az egészségügyi minisztérium adatösszesítése szerint a dél-európai országban ismét csökken a fertőzés terjedése, a hétvégén mintegy 16 ezer új esetet regisztráltak, kevesebbet mint az előző hétvégén. Erre utal továbbá, hogy százezer emberből átlagosan 223-an fertőzöttek, néhány napja még ez a szám is magasabb volt.

A legkedvezőtlenebb a járványhelyzet Baszkföldön, ahol a százezerre vetített esetszám 497, míg a legjobb Valenciában, ahol ugyanez 43.

Spanyolországban a hét végén véget ér az október óta hatályban lévő szükségállapot, amely jogi alapot teremtett a szabad mozgást korlátozó intézkedések bevezetésére. Több tartomány szorgalmazta a kormánynál, hogy hosszabbítsák meg a rendkívüli időszakot, mert a járványügyi helyzet szükségessé teszi fenntartását. A kabinet viszont azzal érvelt, hogy a tartományok is rendelkeznek kellő eszköztárral a járvány kordában tartásához. A tartományok a héten jelentik be fokozatosan, hogyan változik területükön a szabályozás. Kasztília-La Manchában és Valenciában már közölték, hogy feloldják a tartományi határokat érintő be- és kilépési korlátozásokat, viszont fenntartják az éjszakai kijárási tilalmat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése