Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Június 29. 12:25, csütörtök | Életmód

Az egészséges család a társadalom alapköve

Az egészséges család a társadalom alapköve

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapnak a családok, a családi élet szépsége, a fiatalok motiválása arra vonatkozóan, hogy az egzisztencia megteremtésén kívül a jövőjüket gyermeket nevelve, családban képzeljék el.

Mindezek mellet érdemes említést tenni arról, hogy a család akkor tölti be igazán a megtartó erejét, ha az egészségesen működik.

Az egészséges család működéséhez nélkülözhetetlen az érzelmi és fizikai határok tiszteletben tartása. Minden családtagnak megvan a magánélete és a családon belül betöltött szerepe. Ezt mindenkinek meg kell értenie és tiszteletben kell tartania. Hasonlóan fontos a családtagok véleményének szabadsága. Zsúfolt napirendünk ellenére is lehetőséget és időt kell teremteni arra, hogy mindenki kifejtse véleményét és azt közösen megbeszéljék. Ezek a beszélgetések pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésre is, amely segíti őket a felnőtté válás folyamatában. Minden családban szabályokat kell felállítani, ezeket a tagok életkorára való tekintettel kell meghatározni és azokat következetesen, de empatikusan, együtt érzően betartatni.

A családtagoknak feladata az is, hogy folyamatosan figyelmet fordítsanak egymásra. Egymás egészségére, legyen szó mentális és fizikai egészségére és ha bármilyen problémát tapasztalnak, akkor kérjenek segítséget.

Ha a fent leírtak megvalósulnak, akkor a szülők és a gyermekek egy szeretetteljes és biztonságos közegben érezhetik magukat és ha valaki hibázik, vagy konfliktus merül fel a hétköznapok során, akkor megkeresik a megoldást és meg tudnak bocsátani egymásnak.

Az egészséges családi környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek a tanulásra és jövőjük építésre tudjanak koncentrálni, így stabil alapot teremtve a jövő generációinak egészséges családban történő felnövekedéséhez.

Böröczky András
szociálpedagógus

Címkék: család, társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.