Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 26. 07:21, péntek | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az EMA az 5 és 11 év közötti gyermekek számára is javasolja a BioNTech/Pfizer vakcináját

Az EMA az 5 és 11 év közötti gyermekek számára is javasolja a BioNTech/Pfizer vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az 5 és a 11 év közötti gyermekek számára is ajánlotta a BioNTech és Pfizer vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett Comirnaty nevű vakcináját

- erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott csütörtökön.

A közlemény szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a koronavírus elleni vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a kisebb gyermekeknél, mint a 12 évesnél idősebb fiataloknál, valamint a felnőtteknél, ezért ajánlása szerint minden 5 évesnél idősebb gyermek esetében biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

Az 5 és 11 év közötti gyermekeknél a Comirnaty adagja a harmada lesz - 30 helyett 10 mikrogramm - , a 12 éves vagy annál idősebb embereknél alkalmazott mennyiségnél.

A Comirnaty vakcina 5 és 11 éves közötti gyermekeknél tapasztalt leggyakoribb mellékhatásai hasonlóak a 12 éves vagy annál idősebbekéihez. Ezek közé tartozik a fájdalomérzet, esetleg bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, esetleges izomfájdalom és hidegrázás. A mellékhatások általában enyhék vagy mérsékeltek, az oltást követő néhány napon belül mérséklődnek, majd elmúlnak - közölték.

A Pfizer/BioNTech-féle vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az Európai Unióban.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használatra. Emellett vizsgálja a Szputnyik V, a Sanofi vállat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, és a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.