Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. November 23. 08:06, szombat | Helyi
Forrás: fotó: facebook.com/DrDietzFerenc

Az épületek energiahatékonyságáról Szentendrén

Az épületek energiahatékonyságáról Szentendrén

Az épületek energiahatékonyságának növeléséről zajlott nemzetközi konferencia Szentendrén a minap. A szakemberek kifejtették, Magyarországon az energia 40 százaléka az épületek energiafelhasználásához kell.

Az Európai Unió Concerto pályázata által támogatott PIME’S projekt nemzetközi konferenciáját az ÉMI Nonprofit Kft. szervezésében november 21-én, Szentendrén tartották. Hizó Ferenc zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiáról tartott részletes beszámolót.

Hazánkban az elfogyasztott energia mintegy 40 százaléka az épületek energiafelhasználásához köthető – emelte ki előadásában Hizó Ferenc. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiával kapcsolatos magalapozó vizsgálatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végeztette el. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. vezetésével több tudományágat átfogó szakértői csoport jött létre, amelyben kutatóintézetek és egyetemek is képviseltették magukat. A cél egy átfogó, széleskörű adatbázison alapuló stratégia létrehozása volt, amely mentén Magyarország megfelelhet a műszaki, pénzügyi és társadalmi-gazdasági kihívásoknak a 2014-2020 közötti pénzügyi időszak uniós forrásainak felhasználásakor.

Az Európai Unió energiafogyasztás ésszerűsítése érdekében hozott intézkedéseinek egyike a rendkívül sikeres Concerto pályázati felhívás, amely a fenntartható települések megteremtését célozza. A Concerto-felhívásokon három magyar város: Budapest, Mórahalom és Szentendre szerepelt sikeresen.

Hizó Ferenc szerint a Kormány törekvése, hogy az energetikai szempontból többnyire korszerűtlen hazai épületállományt hatékonyan és gazdaságosan újíthassák fel a tulajdonosok. A beruházások csökkentik a háztartások rezsiköltségeit, mérsékelve a kibocsátásból származó káros környezeti hatásokat. Ezt a célt szolgálja a NÉeS elfogadása után 2014-ben elindítandó széleskörű épületenergetikai támogatási program, amelynek forrását részben a nemzetközi széndioxid-kvótakereskedelemből befolyt bevételek, részben a 2014-2020. közötti európai uniós tervezési időszak operatív programjainak támogatásai biztosítják.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás