Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 02. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Az EU rendkívüli külügyminiszeri tanácskozást hívott össze

Az EU rendkívüli külügyminiszeri tanácskozást hívott össze

A szíriai helyzetre való tekintettel a jövő hétre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió (EU) tagországainak külügyminisztereit Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

Az uniós főképviselő nyilatkozatában jelezte, hogy a Külügyek Tanácsának ülésén, amelyet a görög külügyminisztérium kérésére hívott össze, a miniszterek áttekintik a legújabb fejleményeket, valamint az együttműködés újabb lehetőségeit.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szíriai Idlíb tartományban és környékén kiújult harcok súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra, kimondhatatlan szenvedést okoznak a lakosságnak, és beláthatatlan hatással járnak a régióra, valamint azon túl is. Aláhúzta, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel fokoznia kell erőfeszítéseit a válság kezelése érdekében, folytatnia kell a megkezdett munkát a polgári lakosság szenvedéseinek csökkentésére, menedéket, élelmet és gyógyszert juttatva számukra. Biztosítani kell továbbá a humanitárius hozzáférést minden területen.

Leszögezte: a válságnak csak politikai megoldása van, ezért minden félnek, különösen a szíriai rezsimnek újra be kell kapcsolódnia a béketeremtést célzó, az ENSZ égisze alatt zajló politikai folyamatba.

Elmondta, az EU továbbra is szorosan nyomon követi a migrációs helyzetet külső határain. Támogatja Görögországot és Bulgáriát a kibontakozó helyzet kezelésében. Hozzátette: az EU és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodást be kell tartani.

"Gondoskodnunk kell arról, hogy közös fellépésünk a lehető legnagyobb mértékben segítse a válság hatékony kezelését, és hozzájáruljon a politikai megoldás előkészítéséhez" - fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvő bevándorlók előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy megnyitották előttük a határt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése