Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Január 07. 09:37, péntek | PR
Forrás: (x)

Az ingatlan adásvételi szerződés vételára

Az ingatlan adásvételi szerződés vételára

Unalmasnak tűnhet a téma a cím alapján. Mit lehet vajon beszélni a vételárról? A kérdés valójában sokkal összetettebb, mint egy egyszeri összegben való megállapodás.

Nem mindegy, hogy milyen részletekben és mikor adjuk a vételárat, ahogy az sem, hogy az átadott összeg foglaló vagy előleg. Ha valaki ezeket a kérdéseket túl lazán kezeli, nem fordít rájuk kellő figyelmet, rendkívül hátrányos helyzetbe kerülhet az ingatlan adásvételi szerződés aláírását követően. A szerződés aláírása után azonban ez már késő bánat. Utólag a szerződés tartalmát egyik fél sem jogosult egyoldalúan módosítani.

A kérdések áttekintése során számos jogi fogalom merül fel. Az eligazodásban érdemes szakjogász segítségét kérni annak érdekében, hogy az esetleges problémák még időben felszínre kerüljenek. A Bacskó Ügyvédi Iroda ebben örömmel áll ebben rendelkezésére.

A vételár összegének meghatározásakor mindenképpen érdemes különválasztani az ingatlan és az abban található ingóságok vételárát. Ennek jelentősége többek között abban áll, hogy az ingatlan forgalmi értéke után 4% vagyonszerzési illetéket kell megfizetni, míg az ingóságok megszerzése illetékmentes.

A vételár megfizetése során tisztázni kell a foglaló összegét. Nem mindegy ugyanis, hogy az átadott összeg foglaló vagy előleg. A foglalóhoz speciális jogkövetkezmények fűződnek a szerződés meghiúsulása esetén. A meghiúsulásért felelős fél a kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni, míg az adott foglalót elveszíti. A foglalón felül átadott valamennyi összeg előlegnek minősül. Az előlegnek nincs szankciós természete. Az összeg a szerződés meghiúsulása esetén minden esetben visszafizetendő a vevő részére, függetlenül attól, hogy milyen okok vezettek a szerződés megszűnéséhez.

Fontos a vételár ütemezésben való megállapodás. A vevő érdeke, hogy a vételár túlnyomó részét a birtokbaadáskor fizesse meg. Ez alól kivétel minden esetben a foglaló összege, ami általában a vételár 10%-a és rendszerint a szerződés aláírásakor kapja meg az eladó. Az eladó érdeke természetesen a vevőével ellentétes. Az eladó számára az a kedvező, ha még a birtokbaadás előtt mielőbb rendelkezhet a vételár minél nagyobb hányada felett, hiszen így egyszerűbb lebonyolítani egy másik ingatlanba költözést vagy az ingatlan tehermentesítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.