Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 15. 07:31, vasárnap | Helyi
Forrás: Szentendrei rendőrség

Az internet veszélyei – csalások a világhálón

Az internet veszélyei – csalások a világhálón

Az internet nemcsak a modern társadalom információáramlási és szórakoztató felülete, de egyben számos veszélyt is rejt, melyre érdemes odafigyelni saját és gyermekeink védelme érdekében.

Az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni az internetet használóknak, annak érdekében, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.

Ha interneten vásárolnak, vagy bármilyen program használata során regisztrációra kerül sor, az online megadott adataik számát lehetőleg csökkentsék a minimálisra, és csak a feltétlenül szükséges mezőket (általában csillaggal jelölt mezőket) töltsék ki! Elérhetőségi adataikat a legszemélytelenebb formában és csak a legindokoltabb esetben adják meg. Ha nem feltétlenül szükséges, ilyen adatot egyáltalán ne közöljenek, de ha muszáj, elsősorban az e-mail címüket adják meg. Lakcímet csak a legvégső esetben közöljenek.

Vásárlás, illetve utalás előtt ellenőrizzék a termékkel kapcsolatos összes információt, például hogy az ár tartalmazza-e a csomagolás, szállítás költségeit. Kerüljék a kiemelkedően nagy értékű online vásárlásokat. Járjanak utána, ellenőrizzék az interneten keresztül a hirdetőt, az oldalt, a céget, hogy valóban létezik-e, hiszen már önmagában az komoly veszélyt jelent, hogy ismeretlennek küldik a pénzt. Ha van rá lehetőség, válasszák az utánvételi szolgáltatást, így – igaz plusz költségért – csak akkor kell fizetni, ha valóban megérkezik az áru, amit megrendeltek.

Napjainkban mindennaposnak számítanak az olyan cselekmények, amikor egy terméket megrendelnek vagy aukción megnyernek, azt előre kifizetik, azonban az áru soha nem érkezik meg. Gyakoriak az olyan értékesítési csalások is, amikor egy honlapról átirányítanak egy hamis aukciós oldalra, és az ott intézett tranzakciók minden adatához hozzáférhetnek a csalók, hiszen ebben az esetben nincs egy ellenőrzött, stabil tulajdonos az aukciós ház mögött.

Ha pénzügyeiket is a világhálón intézik, minden létező védelmi lehetőséget vegyenek igénybe. Pénzügyi tranzakcióikat csak megfelelő védelemmel ellátott gépről intézzék. Sokan nem tudják, ezért fontos leszögezni: a bankok maguktól soha nem kérnek semmilyen bankkártya kódot vagy egyéb adatot e-mailben ügyfeleiktől!

Közismertek azok a bűnelkövetők is, akik valótlan tartalmú e-mailben értesítenek arról, hogy valamilyen jótékony célra gyűjtenek pénzt, majd a hiszékeny embereket kihasználva az átutalt összegeket saját céljaikra használják fel. Felajánlásaikat ezért érdemes közismert jótékonysági szervezeteken keresztül megtenni.

Megelőzendő, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak, kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:
- használjanak megbízható kereskedői oldalakat (pl.: www.footlocker.com)
- használjanak megbízható aukciós oldalakat (pl.: www.e-bay.com, www.vatera.hu, www.teszvesz.hu)
- használjanak megbízható pénzforgalmi módot (itthon postai utánvét, külföldön PayPal).

Szentendrei Rendőrkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.