Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2015. Március 28. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Szentendrei rendőrség

Az internet veszélyei III. – Fájlcserélők és társaik

Az internet veszélyei III. – Fájlcserélők és társaik

Az interneten mindenki számára elérhető kedvenc zeneszáma, vagy filmje. Nagyon sok esetben azonban ezeket a tartalmakat nem maguk a szerzők tették elérhetővé, kvázi illegálisan vannak fent a világhálón.

Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint a saját, otthoni használatra történő letöltés nem bűncselekmény. A feltöltés, sokszorosítás, továbbértékesítés azonban már igen! Ha bizonytalanok a letöltött fájl eredetét illetően, akkor azt mások számára ne továbbítsák, ne tegyék elérhetővé, mert ha valóban engedély nélkül felkerült tartalomról van szó, akkor bűncselekményt valósíthatnak meg.

Ezért nagyon veszélyesek a roppant közkedvelt, úgynevezett torrent-oldalak, hiszen ott a letöltéssel egyidejűleg fel is tölt a felhasználó, ráadásul ezek rendszerint zártabb közösségek, ahol a portált üzemeltető operátor gyakran olyan feltételeket támaszt (pl.: kötelező megosztás előírása, torrent feltöltési arányok megkövetelése), ami eleve jogsértésre buzdítja a felhasználókat. A torrent lényege ugyanis, hogy amit a felhasználó már letöltött, azt automatikusan már „adja” is tovább (feltöltés), ha a többi felhasználónak is kell.

A torrent mellett a másik gyakori típust képviselik az úgynevezett warez-oldalak. Itt jellemzően emeltdíjas sms-sel történő fizetési modellt használnak, évente milliárdos bevételt hozva a szolgáltatóknak és ugyanekkora kárt okozva a tulajdonosoknak.

Fontos tudni, hogy a számítógépes játékok esetében már csupán azok letöltése, tehát a megszerzés is vétség, mivel az internetről ingyenesen letölthető teljes játékprogramok egyike sem jogtiszta. Demót, játékrészletet kedvcsinálás céljából természetesen tesznek fel a készítők, de a teljes játékot nem.

Az irodai szoftverekkel ugyanez a helyzet. Esetükben szintén vétséget valósít meg az, aki úgynevezett feltört programot vagy operációs rendszert telepít fel több számítógépre. Ennél gyakoribb, hogy valaki egyazon szoftvert másolja fel az összes iskolai vagy céges számítógépre. Mind a játékok, mind a szoftverek esetében is büntetendő az, ha valaki illegálisan sokszorosítja, esetleg anyagi haszon érdekében áruba is bocsátja a hamis másolatokat.


Szentendrei Rendőrkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben