Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 07. 17:49, kedd | PR

Az ISO minősítés és a jól működő vállalatirányítás

Az ISO minősítés és a jól működő vállalatirányítás

Egy vállalat irányítása komoly feladat. Számos részterület alkotja a rendszer egészét, melyekre elengedhetetlen odafigyelni.

Épp ezért fontos, hogy egy jól követhető mederben tartsuk a nagy egészet. Ehhez állítanak fel egy jól betartható keretet a minőségirányítási rendszerek, melyek közül a legismertebbek az ISO szabványon alapulnak.

Minőségirányítási rendszerek (MIR)

Egy minőségirányítási rendszer egy olyan alapot biztosít egy cég számára, mely garantálja, hogy a szolgáltatások vagy termékek a vevői és minden egyéb elvárásnak megfelelnek. Ez tulajdonképpen egy előremutató, párhuzamos folyamatot eredményez. A menedzsment rendszer működtetése fokozatosan gördülékenyebbé válik, ezáltal fokozódik a teljesítmény, a vevői elégedettség pedig növekszik. A minőségirányítási rendszerek egy meglehetősen tág kört alkotnak, ám vannak bizonyos szabványok, melyek meghatározzák azok működését.

Ezek alkalmazása függ a cég igényeitől és profiljától is, ám annyi bizonyos, hogy pl. egy ISO szabvány alapú működés kellőképpen szabályozottá, ezáltal átláthatóbbá teszi a vállalkozás működését. Az egyik legnépszerűbb jelenkori szabvány az ISO 9001, mely sok cég irányítási rendszerét meghatározza. Ennek megszerzése azonban nem könnyű, hiszen az ISO minősítés szoros iránymutatásokhoz kötött.

ISO, a minősített működési keret

Az ISO alapvetően egy szervezetet takar, mégpedig a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetet, akik a szabványok létrehozásáért és kiadásáért felelnek. Az ISO 9000 szabványcsalád is hozzájuk köthető. A szabványok célja pedig nem más, mint hogy a minőségirányítási folyamatokat meghatározza és menedzsmentjüket ellássa. Valamely ISO minősítés megszerzése természetesen komoly előnyöket tartogat. A teljesség igénye nélkül pl.: piaci versenyelőny, szabályozottabb termelés, hatékonyabb munkavégzés, csökkenő üzemeltetési költségek stb. Ebben az esetben is igaz tehát, hogy a szabályozottabb menedzsment rendszer működőképesebb.

ISO 9001, a legismertebb vállalati szabvány

Ahogy korábban említettük, az ISO szabványok családjából jelenleg az ISO 9001 minősítés a leggyakoribb és legnépszerűbb a vállalatok esetében. Az ISO minősítés megszerzésével és szabványok alkalmazásával egyértelműen meghatározásra kerülnek a feladatok és a felelősségi körök, ezáltal ez minden munkatárs számára egyértelművé válik.

A minősítés megszerzése az alapoknál kezdődik, a munkatársakat oktatni és motiválni kell a folyamatmenedzsment és minőségirányítási alapismeretekre és fejlesztési lehetőségekre. Magát az ISO minősítést az úgynevezett auditok során van lehetőség megszerezni, ahol az auditorok a vizsgált minőségirányítási rendszernek való megfelelőséget vizsgálják.

Az ISO 9001 szinte minden ágazatnak és vállalati igénynek megfelel, ezért széles körben alkalmazható. Legyen szó akár az állami szektorról, autó- vagy szolgáltatóiparról, banki, egészségügyi, IT, vagy környezetvédelmi szférákról az ISO 9001 minősítés egy biztos és jól lekövethető irányítási keretet ad a vállalkozás működéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat