Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. December 11. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Bajnai Gordon Szentendrén: korszakváltásra van szükség az önkormányzatok világában is

Bajnai Gordon Szentendrén: korszakváltásra van szükség az önkormányzatok világában is

Korszakváltásra van szükség az önkormányzatok világában is, a kiüresített önkormányzatoknak vissza kell kapniuk valódi súlyukat a helyi ügyek intézésében - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője Szentendrén kedden.

Elhangzott, hogy megalakult az Együtt-PM 60 tagú országos önkormányzati tanácsadó testülete, a fővárosi grémium pedig 20 tagú. A testületekben jelenlegi és volt polgármesterek, az Együtt-PM szövetség vezető önkormányzati politikusai mellett párton kívüli önkormányzati szakpolitikusok és szakértők vesznek részt.

A Szinna Gáborral, az Együtt-PM és az MSZP közös egyéni képviselőjelöltjével és Lontai Tamással, az MSZP szentendrei elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Bajnai Gordon azt mondta, a Fidesz négy év alatt az önkormányzatiságot lényegében felszámolta, a helyben élők akarata szinte semmiben sem érvényesül. Ennek egyik legjobb példája az oktatás, az iskolák helyzete.

„Arra készülünk, hogy a közoktatás intézményeit ténylegesen visszahelyezzük az önkormányzatok fennhatósága alá” - fogalmazott. Hozzátette, a cél az, hogy az iskola elvégzése után minden gyerek versenyképes tudással rendelkezzen, s a jövő évben a közoktatásban is új korszakot kell kezdeni. Ehhez pedig az önkormányzatok és az oktatás átalakítását össze kell kapcsolni - mondta.

Bajnai Gordon Szentendrén: korszakváltásra van szükség az önkormányzatok világában is

Az önkormányzatok világában egy érdemi lépés történt - jelentette ki a politikus -, ez pedig a járási rendszer kialakítása. „De át fogjuk alakítani” - tette hozzá. A települések választott önkormányzata mellett járási szinten is meg kell jelennie az önkormányzatiságnak - mondta, megjegyezve, hogy az oktatásszervezést is járási szinten képzelik el.

A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy Szentendre az egyik szimbóluma annak az összefogásnak, amellyel Orbán Viktor választási rendszerében is győzni tudnak. „Létrejött az a pólus, amelynek közös jelöltjeire mindenki leadhatja a szavazatát, akinek elege van abból a harácsolásból, lenyúlásból, úrhatnám, akarnok, dölyfös kormányzásból, ami ebben az országban van” - mondta, megjegyezve: az ország akkor tud felemelkedni, ha nemcsak a mostani „kártékony három-négy évnek” vetnek véget, hanem a megelőző nyolc év hibáiból is tanulnak és kijavítják őket.

Újságírói kérdésre az Együtt-PM vezetője a Gyurcsány Ferenc az ellenzéki tárgyalásokra adott keddi határidővel kapcsolatban azt mondta, hogy azt nem ők szabták. „Ránk nézve semmilyen kötelezettséggel nem jár - jelentette ki. - Aki a szövetséghez csatlakozni akar, annak a bizalmat kell erősítenie, és a 2014-es kormányváltás céljai alá kell rendelnie személyi és szervezeti érdekeit, ahogy mi tettük.”

Szinna Gábor, Leányfalu 2002 és 2006 közötti független polgármestere arról szólt, hogy „az új hatalmi elit megszállta a független intézményeket, megdőlt a tulajdon szentsége, bevezette a visszamenőleges hatályú jogalkotás gyakorlatát, emberek százezreitől vette el korábban megszerzett jogait”.

Beszélgetés Szinna Gáborral Szentendrén

Beszélgetés Szinna Gáborral csütörtökön
Csütörtökön 18 órakor Szinna Gábor, az Együtt – PM Szövetség országgyűlési képviselőjelöltje közéleti beszélgetéssorozatának első estjét tartja a Szamos Marcipán Cukrászdában.
Téma: Európai Unió: tagság és „szabadságharc”?

Meghívott vendég: Dr. Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja
Házigazda-moderátor: Szinna Gábor, az Együtt - PM és MSZP országgyűlési képviselőjelöltje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV