Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Március 29. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: hírTV

Bárányszépségverseny és nyuszisimogatás is volt

Bárányszépségverseny és nyuszisimogatás is volt

Bárányszépségverseny és nyuszisimogatás – ezek voltak a legnépszerűbb programok a szentendrei skanzenben.

A Szabadtéri Múzeumban népművészek segítségével elevenítették fel a régi húsvéti szokásokat, a látogatók pedig a tojásfestés vagy bábkészítés fortélyait is megtanulhatták.

Vásári mutatványosok és népművészek várták a szentendrei skanzen látogatóit. A szabadtéri múzeumban a régi, falusi húsvétokat felidéző programokra több ezren voltak kíváncsiak. „Már sokadjára vagyunk itt, általában húsvétkor kijövünk a népszokások miatt, a gyerekek jól érzik itt magukat, levegőn vagyunk” – mondta Horváth Alexandra.

A pajtában szorgos kezek készítették a hímes tojásokat. Régen nem volt mindegy, hogy ki milyen tojást kapott, mert minden motívumnak jelentése volt. „Voltak olyan minták, mint például ez a kakastaréjos minta, amely például a férfierőnek a jelképe volt. Kalotaszeg környékén régen volt egy olyan szokás, hogy ha ezt az asszony adta a férjének, akkor nem volt vele megelégedve, tehát így lehetett jelentést is adni” – mondta Marton Emőke népművész.

Türelem és kézügyesség kell a tojáspatkoláshoz. A falusi kovácsok üres óráikban ezzel demonstrálták, hogy erős kezükkel a törékeny tárgyakat is meg tudják munkálni. „Ez régi eredetű dolog, annak idején a kovácsoknak télen nem volt lópatkolás, és akkor amelyik ügyesebb volt, az tojáspatkolással töltötte az idejét, tehát innen ered az egész” – mondta László Gyula népművész.

A gyermekek kedvenc programja a bárányszépségverseny volt, ahol a látogatók szavazhattak a skanzen rackanyájának legfiatalabb tagjaira. A bátrabbak pedig nyulat is simogathattak. „A skanzennek a küldetése az, hogy összegyűjtse, megőrizze a népi építészetet, a népi hagyományokat, és ne csak megőrizze, hanem át is adja, nekünk ez a küldetésünk, ez a hivatásunk, mert úgy érezzük, hogy a hagyományok ebben a mai változó világban a gyökeret jelentik, és hogyha valakinek van gyökere, van mire támaszkodnia, az könnyebben megbirkózik a mindennapok nehézségeivel” – mondta Arnóti Edit, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóreferense.

Hétfőn pedig a locsolkodás sem maradt ki a programból: a szokások szerint két vödör vizet kaptak majd a lányok a nyakukba.

Fotó: Fuszek Gábor (blikk.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.