Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Január 13. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lvp

Barcsay-díjak és kiállítás

Barcsay-díjak és kiállítás

Hétfőn adja át 2012 Barcsay-díjait a Ferenczy Múzeum, a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és Barcsay Jenő jogörökösei, Kónya Márta és Ferenc a Barcsay Gyűjteményben. A kitüntetés átadása mellett kiállítás is nyílik.

Hétfőn 17 órakor adja át a 2012-es Barcsay-díjakat a Ferenczy Múzeum, a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és Barcsay Jenő jogörökösei, az elismerést pedig ezúttal Könyv Kata és Külüs László Ákos kapja meg. A művészek alkotásaiból ezt követően tárlat nyílik, melyet Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató nyit meg, a díjazottakat pedig Dietz Ferenc polgármester köszönti. A díjátadásán Kéri Ádám, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány elnöke méltatja a kitüntetetteket, míg a díjakat Kónya Márta és Kónya Ferenc jogörökösök adják át. Az eseményen közreműködik Bártfai Zoltán, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola ütős tanszék vezetője.

Barcsay-díj
Barcsay Erzsébet 1989-ben tett Közérdekű Közhasznú Felajánlást Barcsay-díjra, a fiatal pályakezdő festőművészek támogatására, és Barcsay Jutalomra a Magyar Képzőművészeti Főiskola diákjainak támogatására. A Közhasznú Felajánlás ezt követően átalakult, de a Barcsay Jutalom eredeti formájában a Képzőművészeti Egyetem gondozásában tovább él.

2006-ban aztán a Kónya házaspár, mint Barcsay jogutódok létrehozták a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, ami folytatni és kiegészíteni kívánta a fiatal képzőművészek támogatását, azzal, hogy 2006-ban az alapítvány céljával összhangban Barcsay-díjat alapított. Ezt a díjat az alapítvány azóta minden évben meghirdeti, a pályázaton pedig részt vehetnek mindazok a magyar ajkú pályakezdő festőművészek, akik december 31-ig nem töltötték be a 35. életévüket. A díj a Csíkszentmihályi Róbert által készített kisplasztika, a szentendrei Barcsay Gyűjteményben a díj átadáshoz kötődő kiállítási lehetőség valamint pénzjutalom. Az elismerést a mester születésnapi évfordulóján adja át az alapítvány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: