Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2015. Április 14. 10:56, kedd | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Belvárosi átalakítások a turizmus fejlesztéséért

Belvárosi átalakítások a turizmus fejlesztéséért

Jelentősen átalakul Szentendre belvárosának forgalmi rendje: helyenként több parkolóhely is megszűnik, máshol újakat jelölt ki a városvezetés. Az átalakítás célja, vonzóbb és pezsgőbb legyen Szentendre.

Számos forgalomtechnikai változást tervez az önkormányzat Szentendre belvárosában, így egyebek közt azt, hogy a Péter Pál utca és a Lázár cár tér közötti szakaszon megszűnnek a parkolóhelyek, és kerékpár valamint gyalogos sávot alakítanak ki. A megszüntetett parkolók helyett a Lázár cár tértől a Rév utca felé, a Napórás ház között lesznek halszálkás felfestéssel újak létrehozva. A Lázár cár tér parkolási rendje azonban továbbra is változatlan marad.

A felszabaduló helyeken az étterem-tulajdonosnak lehetőségük lesz „belakni” a területet, ahova asztalokat, napernyőket tehetnek, olvasósarkokat vagy épp találkahelyeket alakíthatnak ki. Mindezeket a felajánlott plusz helyeket idén térítésmentesen vehetik majd igénybe a vendéglátók. Az ingyenesség a nyári szokásosan használt területre viszont nem vonatkozik, csak az új forgalomtechnikai terv bevezetése során létrejövő területekre lesz érvényes. Továbbá a városvezetés szintén térítésmentesen nyújtana lehetőséget az étterem-tulajdonosoknak az általuk szervezett utcai énekesek, zenészek fellépéseinek és egyéb show elemeknek is – olvasható az április 16-i képviselő-testületi előterjesztésben.

Mindemellett megmaradna a Duna korzón a jelenlegi egyirányú közlekedési rend, de új útburkolati festést és több fizikai akadályt is kapna a szakasz. A kijelölt kétirányú kerékpárosok, és gyalogosok közlekedésére is alkalmas 3 méter széles sávot pedig fizikailag, 20 virágládával választanák el, hogy a babakocsival közlekedők számára is biztonságosabb legyen. A kavicssétány felöli oldalon ugyanezért mobil kerékpártárolók és virágládák kihelyezését tervezi a képviselő-testület.

„Szeretnék elérni, hogy a kiemelt, illetve időszaki eseményeken kívül is a város minél több pontján vidám, pezsgő élet várja a turistákat, a helyieket, hogy bármikor tévedjenek be a belvárosba, mindig találjanak látványosságot, kellemes kikapcsolódást, újdonságot. Hogy egyszerűen jól érezzék magukat, visszavágyjanak, hogy Szentendre kikerülhetetlen célpont legyen a fiatalok és az idősebbek számára egyaránt” – hangsúlyozza az előterjesztés.

Két új irányítótábla is kikerülne emellett a 11-es úton a Dunakanyar körút elején és végén, melyek a három nagyparkolót – Paprikabíró, Bolgár utcai és Teátrum – ajánlják a belvárosba érkező látogatók figyelmébe.

A testület csütörtöki ülésén tárgyalja a belváros forgalomtechnikai kérdéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.

2024. Május 10. 12:05, péntek | Életmód

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és a gyógyszerészkamara

A tájékoztatás és koordináció, később pedig a 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.