Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 14. 08:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Szentendrei Rendőrkapitányság / fotók: illusztráció

Biciklisek az utakon, besurranók, autófeltörők - vigyázzunk!

Biciklisek az utakon, besurranók, autófeltörők - vigyázzunk!

Indul a kerékpáros szezon és kezdődik a besurranó betörők időszaka is, előzzük meg a baleseteket és az áldozattá válást. Emellett megszaporodtak Szentendrén az autófeltörések, erre is felhívja a figyelmet a kapitányság.

Szentendre Rend-trend-je

Autósok, kerékpárosok figyelem!
Tavasszal egyre többen választják a kerékpárt közlekedési eszközként az autó helyett. A gyermekek szabadidejükben újra előveszik a beporosodott bringákat, így városunk útjain egyre több kerékpáros jelenik meg. A biciklizéshez szükséges ruházat és a biztonsági felszerelés kiválasztása nagy felkészültséget igényel részünkről. A megfelelő biztonsági felszerelések, mint a térd-és könyökvédő, valamint a sisak használata javasolt, mivel ezek használata életet menthet. A kerékpárok téli, hosszú pihenője után ellenőrzést és karbantartást igényelnek, amit első használatba vétel előtt érdemes elvégezni. Ellenőrizni kell a kormány, a fék, a gumiabroncs és a világító berendezés működését. Figyeljünk arra, hogy a kerékpárt sötétedés után ki kell világítani és vegyünk fel fényvisszaverő mellényt is, hogy az autósok időben észrevegyenek bennünket. Aki kisgyermekkel kerékpározik, használjon gyerekülést, ügyeljen arra, hogy azt mindig tökéletesen rögzítse a kerékpárhoz, és a gyermek is viseljen bukósisakot és biztonsági övet.

szentendrei rendőrség, Szentendre, kerékpáros, biciklis, közlekedés, balesetmentes,

A rendőrség kéri az autós társadalmat, hogy a kellő körültekintéssel, a sebességhatárok és követési távolság betartásával közlekedjenek, valamint a jó idő beköszönte után fokozottabban figyeljenek az utakon közlekedő kerékpárosokra! Mindenkit haza várnak!

A besurranásos lopások kivédhetők
A besurranásokat gyakrabban követik el a tavaszi, nyári időszakban, amikor a jó idő miatt az emberek napközben és éjszára is nyitva hagyják az ablakokat, a terasz ajtókat, vagy akár a bejárati ajtót.

A lakóházakban nyitva hagyott nyílászárók megkönnyítik az elkövetők dolgát. Az alacsonyan elhelyezkedő, földszinti lakásban lakók figyeljenek arra, hogy ne hagyják nyitva az erkélyajtót, ha nem tartózkodnak a lakásban. Mindenkit kér a rendőrség arra, hogy gondosan zárják be a házak bejárati ajtaját, mert az illetéktelen látogatók minden akadály nélkül bejuthatnak a lakásba.

Fontos, hogy a kulcsokat soha ne akasszuk a bejárati ajtó közelébe, mivel - főképpen a régebbi ajtókon lévő kis ablakokon, vagy a levélbedobó nyíláson benyúlva, elérhetik a zárban lévő, vagy a közelben lévő kulcsokat, így már könnyen ki tudják nyitni az ajtókat a besurranók. A zárban semmiképpen ne hagyjuk benne belülről a kulcsot, mert a kulcs egy speciális eszközzel kívülről is elforgatható.

szentendrei rendőrség, betörés, betörő, bűnmegelőzés, Szentendre,

Az enyhébb idő beköszöntével, a kiskertekben szorgoskodók gyakran besurranók áldozatává válnak. Figyeljünk arra, miközben a kertben tartózkodunk, a kerti kiskaput és a ház bejárati ajtaját is tartsuk zárva, az ablakokat semmiképpen ne hagyjuk nyitva. Ügyeljünk arra is, hogy a teraszon ne hagyjunk értéktárgyat őrizetlenül.

Rajtunk is múlik! Ne váljunk bűncselekmény áldozatává!

Az elmúlt időszakban ismételten megszaporodott Szentendrén a gépkocsi feltörések száma. Az iskolák és óvodák környékére szakosodnak az elkövetők, kihasználva azt, hogy a rohanó szülő csak pár percre megy be gyermekért az intézménybe, gondolva, hogy addig nem „cipel” magával semmit.

Kéri a rendőrség a lakosságot, hogy semmilyen értéket ne hagyjanak az autóban jól látható helyen. Az sem megoldás, ha a táskákat egy kabáttal, vagy takaróval fedik be, inkább tegyék azokat a csomagtartóba, de a legjobb megoldás, ha magukkal viszik.

Az utastérben ne hagyjunk táskát, csomagot, GPS-t, mobiltelefont, még egy üres szatyrot sem, mivel az elkövető bízik abban, hogy valamilyen értéktárgyat rejt. Ne hagyjuk a kesztyűtartóban a gépkocsi papírjait, bankkártyájukat, pénztárcájukat. Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjunk gépjárműben, hiszen az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat!

szentendrei rendőrség, autófeltörés, bűnmegelőzés, Szentendre,

Kiszállás után, mindig ellenőrizzék, hogy bezártuk-e az ajtókat, és a riasztót bekapcsoltuk-e. Ha van rá lehetőség, világítás alatt, bejáratához közel, forgalmas helyen parkoljunk.

Esőcsatorna lopás elkövetői kerültek rendőrkézre
Nagyobb számban jelentkeztek területünkön esőcsatorna lopások az elmúlt hónapokban. A szentendrei nyomozók nagyszerű munkát végeztek, rövid időn belül sikerült az elkövetőket elfogniuk. Az elkövetők gyors pénzhez jutási lehetőséget látnak abban, hogy az ellopott vörösréz esőcsatorna eladásából pénzt szerezzenek. A tapasztalat az, hogy az elkövetők fém átvevő telephelyeken eladják az eltulajdonított esőcsatornát. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb szállítmányt látnak, esetleg gyanús személyeket észlelnek környezetükben, akik hasonló bűncselekmények elkövetésével kapcsolatba hozhatók, értesítsék a Szentendrei Rendőrkapitányság Ügyeletét.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Szentendrei Rendőrkapitányság
2000 Szentendre, Dózsa György út 6/a
szentendrerk@pest.police.hu
Telefon: 26/ 310-233

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése