Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 21. 15:48, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Bizonytalan, lehet-e jövőre Magyar Dal Napja

Bizonytalan, lehet-e jövőre Magyar Dal Napja

Bizonytalanná vált a jövő évi Magyar Dal Napjának sorsa a gazdasági helyzet és a kultúra támogatását érintő jogszabályi változások miatt.

A szervezők ennek ellenére optimisták, a magyar dal fővárosa pályázatot hamarosan kiírják.

"A jelenlegi gazdasági helyzet a Magyar Dal Napja támogatói bázisát is 'megnyirbálta' és jelenleg nem látni, mi fog történni. A támogatók jelezték, hogy akkor tudnak továbbra is a magyar dal napja mögé állni, amennyiben meg tudják teremteni annak pénzügyi alapját. Az ügyet fontosnak gondolják és képviselni szeretnék, ám egyelőre maguk sem tudják, lesz-e mozdítható tőkéjük 2012-ben erre a célra" - fogalmazott Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden az MTI-nek.

Mint kifejtette, sok szervezet - köztük az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület zenei kuratóriuma -, amely eddig bizonyos bevételekkel önállóan gazdálkodott, a jogszabályok változása miatt 2012. január 1-jétől ezt már nem teheti meg.

"Komoly problémát jelent továbbá, hogy megváltozott a Nemzeti Kulturális Alap pályáztatási rendszere. Az eddig évente kétszer kiírt pályázatok megszűntek, jövőre csak októberben kezdődnek a pályázatok, és mivel a Magyar Dal Napja szeptember második vasárnapján van, eleve lehetetlennek látszik olyan forráshoz jutni, amit eddig megkaptunk" - mondta az ügyvezető.

Megjegyezte, hogy a Magyar Dal Napja kis költségvetésű rendezvénynek számít, 2011-ben mindössze 25 millió forintból valósult meg, ekkora összegből zajlottak országszerte negyven színpadon a koncertek.

"A jelenlegi bizonytalan helyzet ellenére is szeretnénk január közepén kiírni a magyar dal fővárosa pályázatot. A Magyar Dal Napja ereje abban áll, hogy nemcsak a fővárosban vannak koncertfolyamok, hanem kiemelten vidéki helyszíneken, ahol a helyi zenekarok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra" - mondta Szabó Edit.

Idén negyedszer rendezték meg a Magyar Dal Napját; a rendezvényeket országszerte csaknem 60 ezren látogatták. Budapesten 18 ezer, Nyíregyházán, a magyar dal idei fővárosában ötezer, a többi vidéki helyszínen 35 ezer érdeklődő vett részt a vasárnapi eseményeken.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is megszervezték az eseményt. Tavaly Eger, idén Nyíregyháza volt a magyar dal fővárosa.

Címkék: magyar dal napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.