Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 19. 11:57, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Boromisza Tibor-emlékkiállítás nyílt a MűvészetMalomban

Boromisza Tibor-emlékkiállítás nyílt a MűvészetMalomban

Boromisza Tibor festőművész munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön, a Magyar festészet napján Szentendrén a MűvészetMalomban. A tárlatot Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg.

Lázár János a 150 alkotást felvonultató tárlat megnyitóján felidézte, hogy a 20. századi magyar festészet egyik jelentős alakja, Boromisza Tibor (1880-1960) életművének felfedezése az elmúlt 20 év nagy adománya. A művész ugyanis a rendszerváltás előtti kultúraszervezés számára nem volt "sztár", a művészettel foglalkozó legkiválóbbak azonban tudták, hogy kicsoda. Életművének felfedezésben jelentős szerepet játszott Török Katalin, a kiállítás kurátora és Jurecskó László társkurátor, akinek köszönhetően Nagybánya részben új értelmezést kapott.

Az államtitkár szerint Boromisza Tibor különleges képessége az volt, hogy művészetében egyszerre volt jelen a hagyomány és a modernitás, mint ahogy foglalkoztatta a nyugat és a kelet témaköre is. Művészetének két gondolata ma is aktuális: a hagyomány és a modernség - a téma tradicionális, a megjelenítés módja, technikája azonban modernitást tükröz.

Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy Boromisza Tibor a 20. századi magyar művészettörténet kulcsfigurája. Szellemi gyökerei között megtalálható a buddhizmus és a keleti kultúrák iránti érdeklődés, de folyamatosan jelen van Tolsztoj is, valamint a társadalomra, a népművészetre való figyelés.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1920-as évek elején Boromisza Tibor az elsők között vetette fel a gondolatot, hogy Nagybánya elvesztését követően Szentendre legyen az a hely, ahol a művészek otthonra találnak, neki köszönhető a Szentendrei Festők Társasága. "Boromiszát ízig-vérig magunkénak tekintjük" - tette hozzá a polgármester.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) vezetője arra emlékeztetett: az újjászületett MűvészetMalom a kortárs és modern művészet bemutatása mellett arra is vállalkozott, hogy megmutassa a gyökereket egészen Nagybányáig. A festő életében Nagybánya mellett Szentendre is jelentős szerepet játszott, a PMMI Ferenczy Múzeuma 1962-ben rendezte meg első Boromisza-kiállítását.

A PMMI összegzése szerint a február elejéig látogatható tárlaton szereplő képek magán- és közgyűjteményekből érkeztek, több olyan is van közöttük, amely több évtizedes rejtőzködés után most került nyilvánosság elé. A kiállítás nagy teret szentel az időrendbe állított festői korszakok szokásosnál gazdagabb dokumentálásának, írott források, archív fotográfiák felhasználásával. A kiállítás mind a festészeti, mind a dokumentációs anyaggal végigköveti az összes élethelyszínt, bemutatva a művész jelentős írói munkásságát is.

Boromisza Tibor teljes életművét még nem sikerült feldolgozni, de ebben segíthet, hogy a művész jelentős mennyiségű dokumentumot hagyott hátra. Írásai, tanulmányai, feljegyzései, naplói, levelezése, az évtizedeken keresztül összegyűjtött és rendszerezett, tőle és másoktól származó újságcikkek nemcsak az életműbe, hanem az egyes korszak művészeti közéletébe is betekintést engednek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak