Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Április 01. 19:24, szombat | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Bosszúból felgyújthatták egy roma család házát

Bosszúból felgyújthatták egy roma család házát

A román hatóságok gyanúja szerint gyújtogatás következtében gyulladt ki péntek este egy roma család háza és annak melléképülete a székelyföldi Gyergyószentmiklóson.

Pénteken a kora esti órákban a Gyergyószentmiklós Gyergyóalfalu felőli határában levő romatelepen egy szalmabála, az egyik bevásárlóközpont szomszédságában pedig egy ház és melléképülete kapott lángra - közölte szombaton a Székelyhon.ro portál. A tűzoltóság és a rendőrség nagy erőkkel vonult ki mindkét helyszínre, a lángokat sikerült megfékezni. A tűzeseteknek nincsenek áldozatai, a kigyulladt ház lakói azonban menekülésre kényszerültek.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság szóvivője a portálnak nyilatkozva valószínűsítette, hogy gyújtogatás történt, amely egy csütörtöki nagy összegű pénzlopással állhat összefüggésben. Ekkor roma fiatalok egy útkereszteződésnél feltartóztattak egy idős ember által vezetett járművet, és míg szóval tartották a sofőrt, a kocsiból elloptak 30 ezer lejt (2,1 millió forint).

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a portálnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a bevásárlóközpont szomszédságában lakó roma családok "előidézői voltak a pénteken történteknek". A polgármester arról számolt be, hogy a leégett ház lakói az elmúlt időszakban megannyi bűnügynek főszereplői voltak. Egy esetben a megfékezésükre helyszínre érkezett rendőrautóra is rátámadtak, és betörték a szélvédőjét.

"A polgármester szerint a kevés következménnyel járó tettek kelthették a szóban forgó családokban azt az érzetet, hogy nekik bármit szabad. Ennek eredménye a pénteki gyújtogatás" - fogalmazott a Székelyhon portál.

A péntek esti tűzeset után mind a polgármester, mind a rendőrség nyugalomra intette Gyergyószentmiklós lakóit. A városban szombaton is a csendőrség felügyeli a romák lakta övezeteket, hogy megelőzze újabb konfliktusok kirobbanását.

A csaknem 18 ezer lakosú 86 százalékban magyarok által lakott Gyergyószentmiklóson a 2011-es népszámláláson 451-en vallották magukat romának.

Fotó: szekelyhon.ro/Szász Adorján

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.