Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 01. 08:10, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp

Csendes emlékezés napjai

Csendes emlékezés napjai

Mindenszentek ünnepén és Halottak napján emlékezzünk meg valamennyi valaha élt megdicsőült lélekről, elhunyt szeretteinkről, mécsest gyújtva a virágokkal, koszorúkkal díszített sírokon, felidézve a velük átélt emléket.

A Mindenszentek gondolatvilága a keresztény ókorig nyúlik vissza. A keresztényüldözések után ugyanis számtalan vértanú sírját látogatták meg a hívek, leróva hálaadó tiszteletüket. Ezt követően a vértanúk első, hivatalos ünnepe a IV. században alakult ki a keleti egyházban, 380 körül Antiochiában Aranyszájú Szent János a Pünkösd utáni vasárnapon dicsőítő beszédet mondott „minden szent tiszteletére, akik az egész világon vértanúhalált haltak.” A nyugati egyházban azonban később terjedt el a szokás, amely IV. Bonifác pápához köthető, aki 609. május 13-án szentelte keresztény templommá az egykori pogány istenek templomát, a Pantheont. Ekkor díszes kocsikra rakva vitték ki és temették újra a vértanúkat.

Az ünneppé fejlődésében aztán újabb lépésként a VIII. században III. Gergely pápa már nemcsak a vértanúkról emlékezett meg, hanem elrendelte minden szent tiszteletét. Ekkortól kezdték el november elsején ünnepelni Mindenszenteket a keresztények. Mint ünnepet 835-ben ismerték el hivatalosan, de csak 998-ban teljesedett ki, amikor Szent Odiló culyi apát elrendelte, hogy november másodikán minden hívő ezentúl zsolozsmával és szentmiseáldozattal emlékezzen meg a halottakról.

Elhunyt szeretteinkhez kötődő emlékeink sokszor a feledés homályába vésznek, megfeledkezni azonban nem szabad róluk, és ha máskor nem is, legalább ezen az egy napon egy virággal, koszorúval, gyertya- vagy mécses meggyújtással idézzük fel eltávozott családtagjainkat, barátainkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.