Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökken az iskolai agresszió

Csökken az iskolai agresszió

A garázdaság, a lopás és a testi sértés a leggyakoribb, iskolában elkövetett bűncselekmény, de szemérem elleni erőszakra, megrontásra is volt már példa oktatási intézmények falain belül az elmúlt három évben – derül ki az ORFK Magyar Nemzetnek megküldött összesítéséből. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint már érezhető, hogy a mindennapos testnevelésnek köszönhetően javult a diákok fegyelmezettsége. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csak egy esetben avatkozott be.

Egy egész családot őrizetbe vett a rendőrség Lengyeltótiban, mert rá akartak támadni gyerekük tanárára, egy székesfehérvári fiú pedig levetette magát iskolája harmadik emeletéről, mert osztálytársai terrorizálták – csak kettő az utóbbi hónapok híreiből, amelyek iskolai környezetben kirobbant konfliktusokról szóltak. A Magyar Nemzet úgy tudja, évente több ezer alkalommal kell a rendőrségnek eljárást indítania iskolai ügyekben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint az általános és középiskolákban 2011-ben és 2012-ben is mintegy 2500 regisztrált bűncselekményt követtek el fiatalkorúak sérelmére, évi mintegy 1200 eljárásban pedig gyermekkorú volt a sértett. A tavalyi év első felében 1622 iskolában elkövetett bűncselekményt regisztráltak, a második fél évben pedig mindössze 206-ot. Utóbbi számokkal kapcsolatban az ORFK felhívta a figyelmet: a 2013-as adatokat összevonni, egymással megfeleltetni nem lehet, mivel július elsejével változott a büntető törvénykönyv. Jelezték továbbá, hogy az adatok csak a már lezárt eljárásokat jelölik.

A bűncselekmények közül leggyakrabban garázdaság, lopás és könnyű testi sértés fordul elő iskolákban, de 2011 óta minden évben regisztráltak szemérem elleni erőszakot, rablást vagy kényszerítést is, emellett egy-egy alkalommal volt példa megrontásra, orgazdaságra, okirattal visszaélésre is. Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetőjének korábbi közlése szerint az elmúlt öt esztendőben évi 9900 és 11 400 közötti fiatalkorú elkövetőt regisztráltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk