Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Csütörtökön kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

Svájc, Ausztria és Németország legújabb filmjeiből tekinthetnek meg válogatást az érdeklődők a csütörtökön kezdődő, nyolcnapos Szemrevaló fesztiválon a fővárosban. A tizenhét játék- és négy dokumentumfilm közül többet alkotója is elkísér a Művész moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban tartandó vetítésekre.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös fesztiválja a német nyelvterület filmjeinek legjavát vonultatja fel. A könnyedebb, családi alkotásoktól a történelmi drámáig mindenféle műfaj előfordul a rendezvényen, több film a fiatalság életérzését tolmácsolja - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ilyen a fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy is, amely dzsessz zenével aláfestett melankolikus portré egy fiatalemberről és Berlinről, a városról, amelyben él. Az alkotás - amelynek a fesztiválon lesz a magyarországi premierje - hat elismerést kapott az idei Német Filmdíj gáláján, köztük a legjobb játékfilmnek járó aranydíjat. Az Oh Boyhoz hasonlóan az Orosz diszkó szereplői is a felnőttkor küszöbét tapossák. A Wladimir Kaminer sikerkönyvéből készült adaptáció szombati vetítésén a fesztivál vendége a rendező, Oliver Ziegenbalg.

Fiatalabb korosztályt mutat be a Clara és a medvék titka című film, amely egy 13 éves, a svájci Alpokban élő lány misztikus meséje. A Ló az erkélyen című film a tízéves, magányos Mikáról szól, míg az Odakint nyár van című alkotásközéppontjában a 14 éves, frissen Svájcba költözött Wanda áll, akinek családja az újrakezdéssel küszködik.

Az osztrák mindennapokba kalauzol a Napok ragyogása című film, míg a Silvi című mozgókép egy középkorú asszony életét mutatja be, miután elhagyta a férje. A Hannah Arendt című életrajzi film a német-amerikai filozófusról szól, aki cikksorozatban tudósított a zsidódeportálások fő szervezőjének, Adolf Eichmann jeruzsálemi peréről, amivel elindította a II. világháború utáni évek egyik leghevesebb közéleti vitáját. A vasárnapi vetítés után magyar szakemberek beszélgetnek az asszony szellemi örökségéről.

A fesztiválon levetítik Ulrich Seidl, a neves osztrák rendező teljes Paradicsom-trilógiáját, amelynek befejező részének vetítésére maga a rendező is ellátogat október 3-án, a Szemrevaló zárónapján. A Szerelmet a feketepiacról (Paradies: Liebe), A hit paradicsoma (Paradies: Glaube) és a Magyarországon a filmfesztiválon bemutatandó A remény paradicsoma (Paradies: Hoffnung) egy család három nőtagjának nyarát követi végig.

Az egyik dokumentumfilm rendezője is elkíséri filmjét a fesztiválra: Sandra Kaudelkával a Magányos harcosok hétfői vetítése után találkozhatnak az érdeklődők. A fiatal rendezőnő, aki maga is megtapasztalta az NDK versenysport-rendszerét, filmjében árnyaltan mutatja be négy egykori keletnémet élsportoló, Marita Koch, Udo Beyer, Brita Baldus és Ines Geipel életútját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk