Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2016. Június 15. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Eleven Emlékmű Szentendrén

Demonstráció Szentendrén

Demonstráció Szentendrén

Június 16-án, csütörtökön tüntetést szerveznek a szentendrei Zúzmara Lakóközösség tagjai.

A közfelháborodás oka, hogy kertvárosi lakóhelyükön, azon belül is az idősek otthona kertjében tervezi felépíteni az ún. Szentendre 1 Távközlési munkaállomás nevű, több mint 25 méter magas GSM és Tetra adótornyot a városvezetés.

Az egészséges élethez való jogukért, és a döntési folyamatba való bevonásét küzdő közösség tagjai már 2015 márciusában felemelték hangjukat a jelenleg a Szentendrei Református Gimnázium (2000 Szentendre, Áprily tér 5. szám alatti) épületén elhelyezkedő adótorony áttelepítése ellen, amelyet akkor még a Sztaravodai út és a 11-es út kereszteződésében található parkban tervezett elhelyezni az Önkormányzat.

Tiltakozásuk látszólag sikerrel járt: a Szentendre és Vidékében megjelent, hogy nem épül meg a helyszínen az adóállomás. Az így felszabadított helyet a szintén széleskörű felháborodást kiváltó Turul szobornak engedte át az önkormányzat. Mivel azonban a turul szobor felállításának költségét csökkenti, ha az adótorony mégis ezen a területen kerül felállításra, a képviselőtestület Holló István, a Jobbik képviselőjének javaslatára úgy határozott, a szintén ebben az útkereszteződésben található Idősek Gondozó Intézetének kertjében helyezik el a sugárzó berendezést.

A közösség tehát tovább tiltakozik. Közel 300 lakó aláírását gyűjtötték össze. Panasszal éltek valamennyi szakhatóságnál, értesítették valamennyi képviselőt, és a Magyar Telekom vezérigazgatóját, valamint sikerült elérniük, hogy az önkormányzat 2016. június 16-ai ülésén napirendre vegye az ügyet. A közösség tagjai mindent megtesznek, hogy alternatív lehetőséget találjanak az adótorony elhelyezésére. Tárgyalásokat kezdeményeztek arról, hogy az egy nagy torony helyett, több területen kerüljön elhelyezésre kisebb adóegység, és elérték, hogy a Református Egyház, amelynek e hó végétől lehetősége lenne bírósági eljárás nélkül leszerelni a tornyot az épületéről, év végéig haladékot adjon az átmozgatásra, így lehetőség nyílna a bázistorony megszüntetésére, és egy, a környezeti terhelést egyenletesen szétosztó több kisebb egységből álló mikrocellás rendszer kialakítására.

A Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere megbízásából dr. Gerendás Gábor jegyző által írt levelében a városvezetés azonban kibújni próbál az önkormányzati testület döntési felelőssége alól, ezért a lakóközösség 2016. június 14. hétfői lakossági fórumán úgy határozott, hogy mozgósít és a 2016. június 16-ai, nyílt ülés alatt demonstrációt szervez a városháza elé.

A 2016. június 16-ai demonstráció sajtónyilvános esemény, amelynek programja a következő:

14:30 – Találkozó az Idősek Gondozási Központja (Sztaravodai út 2., bejárat a 11-es út felől) udvarán, majd vonulás a Városháza elé (Szentendre, Városház tér 3.)

15:00 (kb.) – sajtótájékoztató a Városháza előtt, 6 pontos követelés ismertetése

15:30 – Utcaszínház a Főtéren, amely során a Zúzmara utcai lakóközösség tagjai személyes történeteiket mutatják be

A rendezvény ideje alatt a közösség képzés tart az élőláncba jelentkezett 25 tagjának, illetve a szövetséges civil szervezetek (Eleven Emlékmű Szentendrén és a Szentendrei Kockás Kör) rövid beszédei is elhangzanak.

Fotó: Klein László (lakossági fórum)

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.