Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 06. 14:48, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Döntöttek A Magyar Művészetért Díjakról

Döntöttek A Magyar Művészetért Díjakról

A Magyar Művészetért Díj kuratóriuma döntést hozott, hogy az idén kiknek ítélik oda elismeréseiket.

A Magyar Művészetért Díj az idén 25 éves, 1987 óta adományozzák művészeknek - eddig 320 alkotónak-előadónak - minden művészi ágban.

A Gubcsi Lajos vezette kuratóriumnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az idén Magyar Művészetért Díjban részesítették Dévényi Sándor építészt, Horváth Ádám operaénekest, Kósa Ferenc filmrendezőt, Mihály Gábor szobrászművészt, a Misztrál együttest és Rófusz Ferenc filmrendezőt. Kézdi Imola kolozsvári színésznőnek A Magyar Művészetért - Bubik István-díjat ítélték oda.
Dévényi Sándor építészmérnök egyebek mellett a Kós Károly Egyesülés alapító tagja, az Aradi Vértanúk szobrai Alapítvány alapítója és vezetője, a Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola címzetes főiskolai tanára, tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Munkája elismeréseként 1988-ban Ybl Miklós-díjat kapott Pécs történeti belvárosában végzett építészi tevékenységéért, 1999-ben Kossuth-díjban részesült.
Horváth Ádám zenei tanulmányait Grazban, a Zeneművészeti Egyetem magánének- és opera tanszakán végezte Claudia Rüggeberg osztályában, ahol 2003-ban opera tanszakon, majd 2007-ben dal és oratórium szakon szerzett mesterdiplomát. 1997-ben szerződött a San José-i Operához, 2000-től vendégszerepel Ausztriában, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban. 2006-tól énekel a Magyar Állami Operaházban.
Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a Magyar Mozgókép Mestere 1963-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd a Magyar Filmgyártó Vállalat rendezője, az Objektív Stúdió egyik alapítója lett, 1988-tól 1992-ig Szabó Istvánnal együtt művészeti vezetője volt. Első játékfilmje, a Tízezer nap a Cannes-i Filmfesztiválon 1967-ben a legjobb rendezés díját nyerte.
Mihály Gábor szobrász 1974-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mesterei Mikus Sándor, Somogyi József voltak. 1975-1979 között Derkovits-ösztöndíjban részesült, 1979-ben Munkácsy-díjat kapott, 1991-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság művészeti díját vehette át. Köztéri munkái a magyar történelem és az olimpiai gondolat megismertetését szolgálják. Mihály Gábor alkotta a többi között Hidegkuti Nándornak, az Aranycsapat középcsatárának síremlékét.
Az 1997-ben alakult Misztrál együttes repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Az együttes tagjai Heinczinger Miklós, Hoppál Mihály, Pusztai Gábor, Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté.
Rófusz Ferenc animációs és rajzfilmrendező 1968-73-ig a Pannónia Rajzfilmstúdió fázisrajzolója, kulcsrajzolója, majd animátor, 1973-tól önálló rendező. 1981-ben A légy című animációs filmjéért Oscar-díjat vehetett át, Magyarországon 1982-ben Balázs Béla-díjat, 2006-ban produceri díjat, 2011-ben Kossuth-díjat kapott. 2010-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.
Kézdi Imola színésznő Csíkszeredán született, 1999-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetemen, 2002. szeptember 1. óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Művészetét 2010-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el.
A Magyar Művészetért Díjakat gálaműsor keretében adják majd át a kitüntetetteknek.

Címkék: Kultúra-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben