Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Drámai it-helyzet a kkv-knál

Drámai it-helyzet a kkv-knál

A hazai kis- és középvállalatok informatikai eszközparkjának 42 százaléka 5 évesnél idősebb a Microsoft megbízásából készült felmérés szerint.

A kutatás szerint minél fejlettebb egy társaságnál az informatikai környezet, annál bizakodóbbak az ott dolgozók a cég és saját jövőjük vonatkozásában - áll a Világgazdaság cikkében.

A hazai kis- és középvállalatoknál (kkv) dolgozók negyven százaléka szerint az otthoni informatikai infrastruktúrájuk fejlettebb, mint a céges – számolt be a Microsoft megbízásából készült felmérés egyik meglepő eredményéről Vass Gábor, a társaság kkv ügyekért felelős vezetője. A kutatás egyébként több megdöbbentő tényt is feltárt, így például a megkérdezett vállalkozások 72 százalékánál a cégvezető, vagy a pénzügyi igazgató kénytelen foglalkozni az it-kérdésekkel is. Ez egyébként részben magyarázatot is ad a kevésbé fejlett infrastruktúrára, hiszen ezeknek a menedzsereknek nem ez az elsődleges feladatuk és nem is lehet elvárni tőlük, hogy értsenek hozzá – mutatott rá Vass Gábor.
A tanulmány szerint a hazai kkv-k informatikai eszközparkjának 42 százaléka öt évnél idősebb, de talán még ijesztőbb adat, hogy közel egyharmaduk még mindig egy 13 éves operációs rendszert, a Windows XP-t használja, amelynek támogatása ráadásul már megszűnt. Érdekes összefüggést tárt fel a kutatás az alkalmazottak optimizmusa és egy társaság infokommunikációs fejlettsége között. A válaszokból ugyanis az szűrhető le, hogy minél fejlettebb és korszerűbb egy vállalkozásnál az informatikai környezet, annál bizakodóbbak az ott dolgozók a cég és saját jövőjük vonatkozásában. A tanulmány szerint egyébként a válaszadók 95 százaléka úgy véli, hogy a magasabb it-költés hatékonyabbá teheti a vállalat működését. „Ez azt jelenti, hogy minél gyengébben teljesít egy társaság, annál fontosabb lenne, hogy informatikai fejlesztéseket hajtson végre, ugyanakkor erre egyre kevesebb forrás áll rendelkezésre” – tette hozzá Vass Gábor.

A Microsoft szakértője szerint a beruházási költségek csökkentése érdekében, illetve a szaktudás gyakori hiánya miatt a kkv-k körében is egyre népszerűbbek a felhő alapú megoldások, illetve a különböző bérleti konstrukciók. Vass Gábor úgy látja, hogy az idei év igazi áttörést hozhat ezen a területen, és valósággá válik, hogy a kis- és közepes cégek is hozzájuthatnak a nagyvállalati megoldásokhoz számukra is megfizethető áron. A nagy nemzetközi technológiai cégek felhő alapú alklamazások már elérhetőek nálunk is, emellett egyre több távközlési szolgáltató kínálatában jelennek meg azok a konstrukciók, amikor nem csak applikációkat, vagy tárhelyet lehet bérelni, de akár eszközöket is.

A felmérésben szereplő kkv-s alkalmazottak 22 százaléka arra számít, hogy a következő 12 hónapban nő majd a terhelése, vagyis több munkát bíznak rá. Vass Gábor szerint ez is egy olyan tényező lesz, amely mind a cégeket, mind a munkavállalókat arra ösztönzi majd, hogy elkezdjenek azon gondolkodni, hogyan lehet javítani a munkavégzés hatékonyságán informatikai eszközök segítségével. Felértékelődnek azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik a távoli munkavégzést, a vállalatirányítási rendszerhez való hozzáférést a cég telephelyén kívülről, vagy azt, hogy egy-egy dokumentumot egyszerre többen is szerkeszthessenek függetlenül attól, hol és milyen eszközzel dolgoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során