Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 02. 08:07, kedd | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Földi Imre

Dunakanyarbeli kerékpártúra a nándorfehérvári csata emlékére

Dunakanyarbeli kerékpártúra a nándorfehérvári csata emlékére

Idén is lezajlik az Amiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző kerékpártúra, amely július 21-én Budapestről indul és érinti Szentendrét, Leányfalut, Tahitótfalut, Dunabogdányt és Visegrádot is.

A civilek által életre hívott nonprofit rendezvényt idén immár negyedik alkalommal zajlik le. A kerékpártúra során a történelmi megemlékezés összekapcsolódik a szabadidősporttal, az egészségmegőrzéssel és a hagyományőrzéssel - mondta Janek György, a szervezőbizottság elnöke a program hétfői budapesti tájékoztatóján.

A túra július 21-én délben a Hősök teréről indul, majd Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány útvonalon érik el a résztvevők Visegrádot. Az ottani megemlékezések után Pilisszentlászló felé, Budakalászon át ér vissza a csoport Budapestre.

A Hősök terén délelőtt hagyományőrző együttesek műsorával, koszorúzással indul a program, este pedig a kerékpárosok megérkezése után koncertekkel zárják a napot. Az esemény a Dunakanyar szépségeinek bemutatása és a túrakerékpározás népszerűsítése mellett a Hunyadiaknak, Kapisztráni Szent Jánosnak és a keresztény Európa hőseinek kíván emléket állítani - emelte ki Janek György.

Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző kerékpártúra

Emellett megemlékeznek Schulek Ágostonról, a magyar sportmozgalom kiemelkedő alakjáról, a Civil Összefogás Fórum alapító tagjáról is, aki eszmei támogatója és résztvevője volt a korábbi években a mozgalomnak. Ettől az évtől kezdve a tisztelet jeleként a rendezvény a Dr. Schulek Ágoston Kerékpáros Zarándoklat alcímet viseli.

A rendezvény nyitóünnepségén és a nap folyamán zajló megemlékezéseken közreműködik a Reneszánsz Hölgyek Társasága, az Operaházy Borlovagok együttes és a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 07. 07:25, kedd | Sport

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiára és paralimpiára tervezett ruhakollekcióit

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban.