Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 21. 16:08, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Eddigi lehosszabb zárvatartása után újra nyitva a Tadzs Mahal

Eddigi lehosszabb zárvatartása után újra nyitva a Tadzs Mahal

Eddigi lehosszabb, hat hónapos zárvatartása után újra nyitva az indiai Tadzs Mahal - számolt be róla a BBC hírportálja.

Akkor zárták be, amikor márciusban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, hogy megállítsák az új koronavírus terjedését az országban. Előzőleg 1978-ban kellett ezt tenni, amikor Agra városát árvíz öntötte el, előtte 1971-ben, az indiai-pakisztáni háború idején.

Mielőtt hétfő reggel 8 órakor kinyitották volna a kaput, az épületben és a kertben is mindent fertőtlenítettek. Minden dolgozón maszkot és arcpajzsot látott az eseményen részt vevő helyi újságíró, Joges Kumar Szingh. A bejáratnál lázat mérnek, a látogatóktól azt kérik, online vegyenek jegyet, a műemlék területén pedig tartsanak biztonságos távolságot egymástól.

A mauzóleumot körülvevő kertekben hosszú időt töltenek el a turisták sétálva, fotózva, de maga az épület zárt, szinte alig szellőzik, ami fertőzésveszélyt jelent. Általában nagy a zsúfoltság, ahogy hosszú sorokban várakoznak az emberek, hogy belépjenek a legendás épületbe.

A hétfő reggeli nyitáskor azonban alig volt belépő a biztonsági kapuknál, ami szokatlan látvány India leghíresebb műemléke történetében.

A Tadzs Mahalt a 17. század közepén építette Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója harmadik és legkedvesebb felesége, a gyerekszülésben meghalt Mumtáz-i Mahal (a palota ékessége) mauzóleumául. 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Indiában csaknem 5,5 millió embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ez a második legtöbb eset a világon az Egyesült Államok után. Az országban 87 882-en haltak bele a vírus okozta betegségbe.

Címkék: india, tadsz mahal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.