Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Július 01. 09:02, kedd | Helyi

Egon Schiele-grafikák Szentendrén

Egon Schiele-grafikák Szentendrén

A 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakjának láthatóak majd a grafikái július 9-étől Szentendrén az Erdész Galériában, ahol Egon Schiele műveit augusztus 10-ig tekinthetjük meg.

Egon Schiele (1890 – 1918) Ausztriában született és alkotott 28 éves koráig és a korai 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakja.

A kiállításon bemutatásra kerülő mappát Lányi Richárd magyar származású kiadó készítette 1917-ben Bécsben, aki azzal a kéréssel kereste fel az ünnepelt művészt, hogy mind saját mind pedig Schiele barátai által birtokolt művekből fekete – fehér litográfiai mappa készülhessen és Schiele által “istenített” vonalas ábrázolásra koncentrálhasson a befogadó.

Az elkészült litografált művészeti mappa mindegyike hamar gazdára talált, a mappák mindegyike Schiele egyetértésével készült, számozott és a tartalomjegyzéknél szignált. Galériánkban kiállítandó mappa a 37. számú a sorozatból.

Schiele-t főként a mimikában és gesztusokban megnyilvánuló kifejezések érdekelték. Expresszív alakjai pátoszt árulnak el, méghozzá a szó eredeti értelmében: olyan el-szenvedés a sajátjuk, amely nem kommunikatív képletekben nyilvánul meg, hanem konvulziókban (görcsös vonaglások) és erupciókban (heves indulatkitörések), fintorokban és grimaszokban. Igaz ugyan, hogy Schiele elfordul a bécsi szecesszió emberábrázolásának fásultságától és stiláris monotóniájától, ugyanakkor az ember az ő művészetében sem válik szabaddá, hanem tehetetlen bábuvá minősül át az indulatok kiszámíthatatlan erőjátékában.

A kiállítás július 9-én nyílik, este 9 órakor, és augusztus 10-ig tekinthető meg. A belépés a kiállítás teljes időtartama alatt ingyenes.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között Szentendrén az Erdész Galériában a Bercsényi utca 4. szám alatt.

Erdész László
Erdész Galéria & Design

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.