Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 06. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Egy modern festő és klasszikus gyűjteménye a MűvészetMalomban

Egy modern festő és klasszikus gyűjteménye a MűvészetMalomban

Ernest Zmeták (1919-2004) szlovák festő alkotásaiból és magángyűjteményéből látható válogatás április 5-étől a szentendrei MűvészetMalomban.

Basics Beatrix művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a szentendrei kiállítás jó lehetőség a tisztelgésre a 20. századi szlovák képzőművészet egyik kiemelkedő személyisége előtt, bemutatva annak magyar művészi gyökereit és kapcsolatát az országgal.

A szlovák-magyar munkás családban született Ernest Zmetákot bemutatva a kurátor kiemelte: a festő a szlovák művészet történetében egyedülálló jelenségnek számít, aki már a negyvenes évek első felében saját programmal, egyéni világlátással és néha vitákat kiváltó radikális nézetekkel rendelkező kész művészként jelentkezett. Életútja sajátos volt abban is, hogy a prágai akadémia helyett a budapesti Képzőművészeti Főiskolát választotta, ahol Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kontuly Béla tanította.

Amikor 1938-ban Aba-Novák a mestere lett, az érsekújvári ifjú nemcsak tanárra lelt benne, hanem egy életre szóló példára, a Cézanne-féle modernizmus közvetítőjére” – mutatott rá Basics Beatrix.

Zmeták nem csak stílusának, illetve nem mindennapi személyiségének köszönhetően vált a szlovák művészet különlegességévé.

Művész volt, de műgyűjtő is, akire nagy hatással volt a két háború közötti Budapest hangulata, a magyar polgári élet, a galériák, gyűjtemények és régiségkereskedések nagymértékben befolyásolták művészi és gyűjtői életútját” – hívta fel a figyelmet a művészettörténész.

Ernest Zmeták, festő, kiállítás, tárlat, művész, Szentendre, MűvészetMalom

2011-ben egy pozsonyi kiállítás mutatta be elsőként Zmetákot mint magángyűjtőt, akinek kollekciója több mint háromezer műtárgyból állt.

Nagyszabású képzőművészeti gyűjteményt épített fel, amelynek első darabja egy Barabás Miklós-portré volt, de Budapest iránti vonzalma a magyar modernek – Aba-Novák és Kontuly mellett többek között Kernstok Károly, Egry József, Perlott-Csaba Vilmos, Rudnay Gyula - gyűjtésében is megnyilvánult, ugyanakkor korábbi generációktól is válogatott, így például Szinyei Merse Páltól, Mednyánszky László vagy Deák-Ébner Lajostól. Ezek végül gyűjteményének legérdekesebb darabjai lettek, és kvalitásuk is felülmúlja a többi képcsoportét” – mondta Basics Beatrix.

„Az utolsó klasszikus” - ahogy a pozsonyi kiállítás nevezte őt - Szentendrén bemutatkozó tárlatán 110 darab alkotása látható, magángyűjteményéből pedig egyebek mellett mestereitől, Aba-Novák Vilmostól, Szőnyi Istvántól, Kontuly Bélától állítanak ki.

A kiállítás - amelynek másik társkurátora a pozsonyi művészettörténész, Barczi Gyula – június elejéig látható, megvalósulásában kiemelt támogató volt a pozsonyi SOGA Galéria és Aukciósház.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: