Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Július 09. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Index

Egymilliárd forintért árulnak egy szentendrei villát

Egymilliárd forintért árulnak egy szentendrei villát

Egymilliárd forintért árulják a csodaszép Ábrányi-villát. A szentendrei háznál történt a világháború legviccesebb merényletkísérlete.

999 millióért kínálnak egy jókora családi házat Szentendrén. Bár a hirdetéshez számos képet is csatoltak, azok alapján talán nem látszik, mennyire izgalmas épületről van szó. Ez ugyanis a híres szentendrei Ábrányi-villa.

Hatalmas mérete (mai formájában 1470 négyzetméteres!) miatt joggal nevezték gyakran kastélynak is a korabeli képeslapokon és újságokban. Az épületet teljesen felújították, állapota kíváló.

Ám ez a ház nem csak az ára és a mérete miatt érdekes, de a története is azzá teszi. Ábrányi Emilé volt ugyanis, aki valamikor a századfordulón építtetett magának villát Szentendrén. Lelkes lokálpatrióta volt, tagja a városi képviselő-testületnek, ám országos hírnevét költészetének köszönhette. Ma már alig ismerik a nevét, de a maga korában olyan menő költő volt, hogy már életében utcát neveztek el róla. Épp azt, amelyik ehhez a villához vezet, igaz a népnyelv már a hivatalos elnevezés előtt is így hívta.

Ábrányi felesége Wein Margit, ismert opera-énekesnő volt, Emil fia pedig zeneszerző lett. A művészcsalád villájában a világhírű operaszerző Puccini is vendégeskedett.

Azután 1920 májusában, amikor Ábrányi Emil a Dunán megérkezett egyik nap Szentendrére, kilépett a hajóból, a hajóhídon összeesett és meghalt. A helyiek költőien úgy tartják, hazajött meghalni.

A villa később a Goldberger család birtokába került, s egy időben a történelemben is szerepet játszott. Horthy István bizalmasa, Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár volt ugyanis az egyik Goldberger-lány férje, aki ellen a nyilasok merényletet akartak elkövetni, épp a szóban forgó villában. Az akció megszervezését egy Láng Kornél nevű volksbundistára bízták, aki az egyik bandatag haverját, egy Kicsi becenévre hallgató, alacsony növésű kiskatonát bérelt fel a merényletre. Innentől kezdve a történet olyan, mint egy háborús akcióvígjáték.

Ahogy Szent-Iványi Domokos írja: "A Szentendre felé vezető autóút közben Láng kifejtette Kicsinek, hogy „le kell puffantani egy nyuszit” (vagyis egy fickót el kell tenni láb alól), aki németellenes, filoszemita, egyszóval a nemzet ellensége. Amikor odaértek ahhoz a szentendrei házhoz, ahol Bárczy megszállt, Láng elárulta Kicsinek, hogy a szóban forgó „nyuszi” nem más, mint Bárczy államtitkár. Kicsi nagy valószínűséggel szívesen együttműködött volna egy német vagy orosz likvidálásában, de amikor meghallotta Bárczy nevét, megragadta katonai fegyverét, s miközben Láng felszólította a szobalányt, hogy nyisson ajtót, golyót eresztett Lángba és azt kiáltotta: Mi? Hogy én egy magyart öljek meg? Ezután felnyalábolták a sebesültet (Lángot), visszahajtottak Budapestre, s ott a vezetőjüket kórházba vitték."

Hát így nem történt semmi szörnyű végül a szentendrei villában. A ház a háború után városi szülőotthon lett, majd a rendszerváltás után ismét magánkézbe került. Jó tíz éve állították vissza eredeti szépségébe. Ha valakinek van felesleges 999 milliója most meg is veheti.

További fotók>>

Fotó: ARX Építésziroda

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Címkék: ingatlan, Szentendre, villa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben